Finantele intreprinderii

Trimis la data: 2014-06-17
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 52
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: marinka_0907
Dimensiune: 131kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
1.1.Esenta si rolul finantelor intreprinderii
Teoria financiara se imparte in 3 compartimente mari:
1. Finante publice - studiaza modul de formare si repartizare a fondurilor banesti aflate la dispozitia organelor de administrare publica.
2. Finantele intreprinderii - studiaza modul de formare si utilizare a fondurilor banesti aflate la dispozitia agentilor economici.

Referate similare:

3. Finantele individuale - analizeaza modul de formare si investire a banilor persoanelor private (populatia).Toate aceste 3 forme de manifestare se afla intr-o interactiune continua deoarece populatia platind impozite contribuie la formarea veniturilor finantelor publice, intreprinderile prin salarii si impozite iarasi contribuie la formarea veniturilor publice si venituri personale, iar bugetul de stat prin functia lui de repartitie contribuie la formarea veniturilor intreprinderii si populatiei.

Finantele intreprinderii cuprind relatiile economice care apar in procesul formarii si distribuirii resurselor financiare aflate la dispozitia intreprinderii in scopul obtinerii profitului maxim. Domeniul
de studiu al finantelor intreprinderii sunt banii si relatiile care apar in momentul utilizarii si castigarii banilor, cat si toate formele pe care banii le pot lua in procesul circulatiei lor ( bani, materie prima, materie in curs de executie, produse finite, creante, bani).

Rolul finantelor intreprinderii este legat de argumentarea diferitor variante de decizii de investire si finantare, asigurarea utilizarii eficiente a resurselor intreprinderii, determinarea exacta a necesarului
de resurse materiale si financiare si procurarea lor la cel mai mic pret reprezinta responsabilitatile de baza a gestiunii financiare in cadrul intreprinderii.

Finantele intreprinderii iau parte activa la realizarea circuitului fondurilor, contribuind la asigurarea resurselor banesti necesare procurarii mijloacelor fixe, activelor circulante si salarizarii personalului, avand un rol important in desfasurarea procesului de productie, desfacerea produselor, si in final repartizarea veniturilor obtinute.

Finantele intreprinderii pot fi privite din 3 puncte de vedere:
1. din punct de vedere practic finantele fac obiectul unei actiuni spre atingerea unui scop definit.Analiza financiara este o prima actiune a practicii financiare si reprezinta un studiu a situatiei trecute
in scopul consolidarii intreprinderii in viitor. Scopul analizei financiare este identificarea posibilitatilor viitoare de crestere si generare a fluxurilor pozitive de numerar.

Gestiunea financiara este o alta componenta a practicii financiare si reprezinta ansamblul actiunilor de administrare a resurselor financiare ale intreprinderii. Deosebim gestiune financiara pe termen scurt care cuprinde gestiunea stocurilor, creantelor, pasivelor curente, numerarului si gestiune financiara pe termen lung care cuprinde gestiunea investitiilor, capitalurilor proprii, datoriilor financiare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.