Finantele intreprinderii

Trimis la data: 2014-08-14 Materia: Finante-Banci Nivel: Facultate Pagini: 28 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Valentina_D Dimensiune: 74kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Analiza lichiditate-exigibilitate, numita in practica tarilor occidentale analiza patrimoniala, se sprijina pe de o parte pe conceptia patrimoniala a intreprinderii iar pe de alta parte pe criteriile de clasificare a posturilor bilantiere.
Gruparea posturilor din bilantul contabil, in vederea analizei financiare, are la baza criteriile de lichiditate-exigibilitate.
Elementele de activ sunt structurate in functie de cresterea gradului de lichiditate (posibilitatea de a fi transformate in bani) incepand din partea de sus a activului bilantier.

Elementele de pasiv sunt structurate dupa gradul crescator de exigibilitate (insusirea lor de a deveni scadente la un anumit termen). Astfel, se vor inscrie mai intai capitalurile proprii, provenite de la asociati, apoi cele din reinvestiri ale acumularilor anterioare (rezerve, profit nerepartizat) cat si din surse publice (subventii, provizioane reglementate si alte fonduri). Practic aceste resurse nu au o anumita scadenta, deci nu sunt exigibile (decat in situatii extreme, de faliment) si de aceea se mai numesc si resurse permanente sau capitaluri permanente.

Datoriile pe termen lung inscrise in categoria resurselor permanente sunt imprumuturile pe termen lung si mediu cu scadenta mai indepartata (mai mare de 1 an). Datoriile pe termen scurt regrupeaza ansamblul datoriilor cu scadenta mai mica de un an numite si resurse temporare.
Capitalurile permanente se determina pornind de la capitalul propriu si datoriile financiare pe termen mediu si lung din bilantul contabil, care sunt modificate prin:

Analiza pe orizontala a bilantului pune in evidenta modul in care se realizeaza principalele echilibre pe termen scurt si pe termen lung ale intreprinderii sau grupului de intreprinderi, cum ar fi: situatia neta, fondul de rulment, necesarul de fond de rulment, trezoreria.
Analiza bilantului financiar, are meritul de a pune in evidenta riscul de insolvabilitate al intreprinderii. Aceasta consta in incapacitatea intreprinderii de a-si onora angajamentele fata de terti.
Pentru evaluarea riscului de insolvabilitate, analiza patrimoniala studiaza, in vederea confruntarii, gradul de exigibilitate al elementelor de pasiv si cel de lichiditate al elementelor de activ.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.