Finantele publice si dreptul financiar

Trimis la data: 2009-12-24 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 14 Nota: / 10 Downloads: 13
Autor: Kta Dimensiune: 25kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Referat despre Finantele publice si dreptul financiar
Folosirea termenului de finante in limba romana, presupune o seama de diverse interpretari in functie de opinia pe care dorim sa o exprimam, de regula prin finante conturandu-se ideea de resursa pecuniara. Mergand mai departe, acest termen ne duce cu gandul la acele profesii si institutii ce lucreaza in mod direct cu resursele pecuniare, reprezentate fie in forma bruta cunoscuta de toti cetatenii, fie sub diverse forme de reprezentare a acestor resurse.

Referat despre Finantele publice si dreptul financiar
Astfel, in limbajul economic, termenul de finante dobandeste multiple intelesuri. Finantele publice constituie o componenta importanta a vietii social - economice a fiecarei tari, iar impactul lor asupra economiei nationale prezinta ecou atat in proportiile si distribuirile PIB, cat si in modul concret de realizare a acestui proces. Existenta finantelor publice este indisolubil legata de existenta statului si implicit de “folosirea banilor si a formelor valorice de realizare si repartitie a produsului social”.

Cheltuielile pe care statul le are de efectuat nu se pot efectua decat prin intermediul banilor, neexistand bani, nu putem vorbi nici de finante publice. Notiunea de finante provine din limba latina, corespondentul fiind termenul “finis” ce poate fi interpretat prin a termina, a incheia un diferend, o scadenta. De asemenea, expresia “financia pecuniaria” se poate traduce ca plata unei sume de bani in cadrul unei tranzactii.

Folosirea acestor termeni se va produce in jurul sec. XV in Franta, unde termenul “finance” desemna o suma de bunuri, resurse banesti sau venit al statului. In dreptul englez, notiunea de finante desemna o administrare publica de bani, suportul financiar al unei intreprinderi sau resursele financiare ale unui stat, companii ori persoane. In Germania secolelor XV si XVI, se foloseau in mod frecvent termenii de “finanz” ce presupunea efectuarea unei plati in bani si “finanzer” care-l desemna pe camatar.

Inca din secolul al XIX-lea, in Romania s-a uzitat notiunea de “fisc”, care denumea organul financiar insarcinat cu efectuarea unor operatiuni specifice precum incasarea impozitelor, a taxelor si amenzilor, precum si alte operatiuni similare. Odata cu trecerea timpului, termenul de finante a capatat o conotatie variata si diversa incluzand bugetul statului, creditul, operatiunile bancare si de bursa, relatiile cambiale si altele. In opinia unor autori, finantele reprezinta relatiile aparute in procesul de asigurare si repartizare a fondurilor necesare statului exprimate valoric sub forma de bani. Aceste relatii se concretizeaza in transferuri banesti de la agentii economici, institutii si persoane fizice la bugetul de stat, de la bugetul de stat catre agentii economici, intre institutii si chiar in interiorul unor structuri economice, cu prilejul formarii sau utilizarii diferitelor fonduri.

In acest sens trebuie sa se faca o delimitare stricta intre finantele publice si finantele private, astfel:
- finantele publice sunt asociate cu resursele, cheltuielile si imprumuturile, datoria statului, unitatile administrativ-teritoriale si altor institutii de drept public;
- finantele private cuprind resursele, cheltuielile, imprumuturile, creantele de incasat si obligatiile de plata ale agentilor economici, bancilor, societatilor de asigurare private.

Pe cale de concluzie, putem mentiona ca finantele publice sunt folosite in scopul satisfacerii nevoilor generale ale societatii si ale individului, pe cand finantele private sunt folosite in vederea realizarii de profit de catre intreprinzatorii privati. Astfel, gestiunea finantelor publice este supusa normelor juridice de drept public, pe cand gestiunea finantelor private respecta normele dreptului privat. O alta definitie a finantelor publice o propune D. D. Saguna sub urmatoarea forma:
“totalitatea relatiilor sociale de natura economica ce apar in procesul realizarii si repartizarii in forma baneasca, a resurselor necesare statului pentru indeplinirea functiilor si sarcinilor sale”.
Tot in sensul definirii finantelor publice, profesorul I. Condor afirma ca:

“sunt caracterizate ca relatii referitoare la formarea si intrebuintarea fondurilor banesti ce se acumuleaza in bugetele publice si se utilizeaza in mod nerambursabil pentru satisfacerea nevoilor generale ale societatii”.

Conceptiile specialistilor referitoare la finante sunt diferite. In acest sens, finantele sunt considerate ca fiind, de la caz la caz:
- resurse banesti aflate la dispozitia statului;
- mijloace materiale si pecuniare utilizate in vederea bunei functionari a institutiilor publice;
- forme si mijloace de interventie a statului sub forma impozitelor, imprumuturilor, alocatiilor bugetare, subventiilor precum si a altor parghii ori instrumente prin intermediul carora statul intervine in viata economica;
- relatii sociale de natura economica, ce iau nastere si se dezvolta in procesul constituirii si repartizarii fondurilor publice;
- ansamblul activitatii desfasurate de sectorul public al economiei.

OBIECTUL SI FUNCTIILE FINANTELOR PUBLICE
Odata cu trecerea timpului, in cadrul doctrinei financiare s-au emis si totodata consacrat o seama de opinii ce fac referire in mod distinct si clar in ceea ce priveste obiectul finantelor publice. Doctrina americana afirma si sustine ideea conform careia finantele publice au ca obiect fapte, principii, tehnici si efecte ce apartin procesului de procurare si cheltuire a fondurilor banesti prin intermediul organelor guvernamentale si a administrarii datoriei publice.

Obiectul finantelor publice definit intr-o maniera stricta, poate fi exprimat sub urmatoarea forma: veniturile si cheltuielile bugetelor apartinand colectivitatilor publice, care se pot exprima sub forme diverse, precum economice, politice si juridice. O alta opinie de larga circulatie, dar de aceasta data de origine europeana sustine ideea conform careia finantele publice au ca obiect reguli fundamentale, organe si proceduri ce permit colectivitatilor publice indeplinirea tuturor atributiilor lor cu ajutorul mijloacelor financiare.

Statul, in vederea realizarii rolului si functiilor sale, este nevoit sa atraga resurse si sa efectueze cheltuieli. In acest sens se aplica o repartitie a sarcinilor publice intre persoanele fizice si juridice, prin intermediul obligatiilor fiscale, reprezentate de impozite si taxe. Pentru efectuarea cheltuielilor mentionate mai sus, primul pas este acela de a stabili destinatia concreta a surselor financiare publice, in conformitate cu o serie de prioritati stabilite in functie de urgenta si necesitatea efectuarii acestor cheltuieli.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.