Fire de asteptare - Ion Creanga

Trimis la data: 2014-01-17
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 7.52 / 10
Downloads: 0
Autor: cristina14
Dimensiune: 41kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ion Creanga a fost cu siguranta unul dintre cei mai mari autori romani. Nascut in Humulesti , pe data de 1 martie 1938 a fost fiul lui Stefan al Cioboratrului si al Smarandei Creanga.
Ion Crenga s-a nascut si copilarit in Humulesti. Aceasta perioada este prezentata foarte bine in unele din lucrariule sale ,, Amintiri din copilarie``. Ionel cum era nimot in familie , a facut primeke clase in o chilie ridicata de humulesteni . Primul sau profesor a fost Vasile a Ilioaei. Isi cotinua studiile la indrumarea bunicului sau David Adams in Brosteni sub conducerea lui Necula Nanu . Scoala a fost infiinata cu marele logofat Alecu .

Dupa avarierea cociabeu Irinucai , lucru prezentat in ,,Amintiri din copilarie` , se imntoarce in Humulesti , unde cotinua studiile cu dascalul; Simion Fasa , de la biserica ,, Adrimirea`` din Tg.Neamt , apoi cu priofersorul Isaia Teodorescu , numit si Ppa Duhu,, "cuget neobisnuit de indraznet pentru vremea lui si pentru functia lui sociala".A facut liba latina cu profesorul Neofit Scriban , atiintele filozofice Ioan Alinescu si limba latina cu D.Stoica. Din cauza unor dificulati ti familie Ionel este nevoit sa urmeze doar cursusrile inferioare ale Seminarului Central de la Socola.

La un an dupa moartea tatalui sau se casatoreste cu Ileana , ffica preotului I.Grigoriu de la Biseruca ,,Paisprezece sfinti. Incepe sa fie dascal si isi capata horotonia la 26 decembrie 1859.In 1861 figigureza printe cei mai buni studenti ai faculatii de Teologie din Iasi , recent construita contruita in 1860 . In anul scolii 1862-1863 nu mai pare in scriptele faculatii fiind desfiintata mai traziu. Dar cotinua in 1864 cu scoala de invatyatori , prioma scaoa de invatatori din Moldova , Scoala Preparandala . Din primul an s-a remarcat inca din primul an prin rezultate rezultate execelente . Pe 29 iunie 1864 a avut loc distribuirea premiilor care au avut loc la Palatul Administrativ . Insusi Ttu Maiorescu i-a inmanat premiul I . Un an mai tarziu a primit toate obiectele in urma nului examen obtinut cu calificativul de excelent.

Ion Creanga si-a inceput-o inca din mai 1864, cand se afla in primul an de studii la Scoala Preparandala "Vasile Lupu". In anul urmator, Al. I. Cuza semneaza decretul 1501 din 5 noiembrie, de numire provizorie a institutorului Ion Creanga la clasa intaia, sectiunea II de la Scoala Primara "Trei Ierarhi".Anul Al. I. Cuza semneaza decretul 1501 din 5 noiembrie, de numire provizorie a institutorului Ion Creanga la clasa intaia, sectiunea II de la Scoala Primara "Trei Ierarhi". Scoate, in 1868, abecedarul Metoda noua de scriere si cetire, impreuna cu V. Receanu, Gh. Ienachescu, C. Grigorescu, pe care il imbunatateste cu includerea in editia a V-a (Iasi, 1876) a povestirii Ursul pacalit de vulpe.

Manualul Invatatorul copiilor a crescut in importanta prin introducerea povestilor Inul si camesa, Poveste si Pacala. Ignorarea canoanelor religioase, ca si criticarea ierarhiei bisericesti, i-a atras destituirea din functia de diacon, iar ulterior, cand la conducerea ministerului se afla Cristian Tell, a fost scos si din invatamant.

Pentru a contiuna o viata decenta a fost nevoit sa isi deschida un debit de tutun. Dupa divortul care s-a pronunta la tribulalul din Iasi , cumpara ,, bosdeuca`` din Tecou unde se muta cu Tinca Vartic , o buna cunoscatioare de povesti . Odata cu venirea la putere a lui Titu Maiorescu Ion Creanga isu reia locul in invatamant.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.