Fisa bio-bibliografica Mihai Eminescu

Trimis la data: 2014-03-07
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.98 / 10
Downloads: 0
Autor: Sorin_T
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Poet, prozator si publicist, cel mai important reprezentant al romantismului in literatura romana.
S-a nascut la 15 ianuarie 1850 in Botosani, ca fiu al lui Gheorghe si a Ralucai Eminovici. in 1858 incepe studiile la "National Hauptschule" din Cernauti, dupa care este inscris la "Ober-Gymnasium".
in 1864 intalneste la Cernauti trupa de teatru a lui Fanny Tardini, pe care o insoteste spre Brasov. La moartea profesorului Aron Pumnul (12 ian. 1866), Eminescu isi publica prima poezie, "La mormantul lui Aron Pumnul", in brosura "Lacramioarele invataceilor gimnaziasti", care marcheaza practic debutul sau literar. in 25 februarie 1866 debuteaza la revista "Familia" cu poe-zia "De-as avea". Iosif Vulcan, directorul publicatiei, ii schimba numele din Eminovici in Emi-nescu.
E sufleor si copist in trupele lui Iorgu Caragiali (1866-1868), Mihail Pascaly (1868), apoi la Teatrul National din Bucuresti.
Toamna lui 1869 il gaseste la Universitatea din Viena, ca student "audient" sau "extraor-dinar". La Viena il intilneste pe Slavici si este primit in societatea studenteasca "Romania juna". Tot acum o cunoaste pe Veronica Micle.15 aprilie 1870 marcheaza debutul sau in paginile revistei "Convorbiri literare", cu poezia "Venere si Madona", moment de rascruce in evolutia liricii romanesti. in acelasi an revista junimista ii pu-blica "Epigonii" si basmul "Fat-Frumos din lacrima".

Revenit in tara in 1872, pu-blica "Egipetul" si nuvela "Sarmanul Dionis". Sustinut material de "Junimea", urmeaza - intre 1872-1874 - cursuri de filosofie la Universitatea din Berlin, fara insa a-si incheia studiile si a-si lua doctoratul. Reintors la Iasi, lucreaza ca director al Bibliotecii Centrale (1874), fiind destituit de D. Petrino. Este revi-zor scolar pentru judetele Iasi si Vaslui (1875-1876), perioada cind il cunoaste pe Ion Creanga.in 1876 ajunge corector la ziarul "Curierul de Iasi". Perioada ieseana este marcata de prietenia cu Creanga, participarea la sedintele "Junimii" si dragostea pentru Veronica Micle.

in octombrie 1877 pleaca la Bucuresti, chemat la "Timpul" de catre Caragiale si Slavici. Aici Eminescu isi dovedeste vocatia de gazetar patetic si de pamfletar incisiv. Activitatea extenuanta de-a lungul a sase ani il marcheaza insa in plan fizic. Mentine totusi lega-tura cu "Junimea". in 1878 publica in "Convorbiri literare": "Povestea codrului", "Povestea teiului", "Singuratate", "Departe sunt de tine".

in 1880 ii apare nu-mai poezia "O, mama...", pentru ca in 1881 sa ofere tiparului primele patru "Scrisori". Citeste la "Junimea" in 1882 ample fragmente din "Luceafarul", poem ce va vedea lumina tiparului in anul urmator in paginile "Alma-nahului" societatii social-literare "Romania Juna" din Viena, apoi in "Convorbiri literare". Tot in 1883 apare si primul sau volum de "Poesii", intr-o editie ingrijita si prefa-tata de Titu Maiorescu. Se stinge din viata la 15 iunie 1889, in Bucuresti.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.