Fisa biobibliografica - Mihai Eminescu

Trimis la data: 2010-06-08
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Laur_H
Dimensiune: 54kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Mediul familiar
Anul probabil al nasterii lui Petrea Eminovici, taran din satul Calinesti, langa Suceava (Bucovina), cel mai vechi dintre Eminovicii atestati in acte oficiale.Strabunic al poetului.In anul 1780 se naste Vasile Eminovici, singurul fecior al lui al Petrea Eminocvici si sotiei sale Agafia.Si el taran, muncitor de pamant.Avea si darul cantarii.E bunicul poetului. La 10 februarie 1812 se naste Gheorghe Eminovici, fiu al lui Vasile Eminovici si al sotiei acestuia, Ioana.Este tatal poetului.S-a rupt de mediul satului natal si s-a stabilit in Moldova.Ca apoi 4 ani mai tarziu se va naste mama sa Raluca Jurascu, fiica stonicului Jurascu din Joldesti.

Referate similare:

1840 La 28 iunie, Gheorghe Eminovici se casatoreste cu Raluca Jurascu.In anul 1841 la 12 mai Gheorghe Eminovici, slujer, fu ridicat la rangul de caminar.In acest an se naste Serban, primul copil al sotilor Eminovici. La numai 2 ani diferenta pe data de 2 februarie se va nasste al doilea fiu Niculae(Nicu ). Intre anii 1844-1848 se vor mai naste inca patru copii:George(Iorgu), Ruxandra, Ilie, Maria.La 15 ianuarie 1850 se naste al saptelea copil Mihail (Mihai cum i se spunea in familie ) i 929j96j n Botosani mai exact satul Ipotesti; dupa el s-au mai nascut inca patru: Aglaia, Harieta, Matei si Vasile.

Studii
Intre anii 1857-1859 frecventeaza scoala la Cernauti si isi petrece verile la Ipotesti in mijlocul naturii.In 1860 si 1863 este elev la Ober Gymnasium din Cernauti unde il are profesor pe Aron Pumnul.In toamna anului 1869 Mihai Eminescu merge la Viena, pentru studii universitare. In capitala Austriei, unde ramane pana 1872 poetul studiaza literatura si filozofia.Dupa inca doi ani de studii la Berlin (1872-1874), Eminescu se reintoarce in tara, la Iasi.Facultatea de filozofie ca student extraordinar, auditor, lipsindu-i bacalaureatul, face cunostinta cu Slavici.

Debutul
1866 este anul primelor manifestari literare ale lui Eminescu. In ianuarie moare profesorul de limba romana Aron Pumnul si elevii scot o brosura, "Lacramioarele invataceilor gimnazisti" , in care apare si poezia "La mormantul lui Aron Pumnul" semnata M.Eminoviciu. La 25 februarie/9 martie pe stil nou debuteaza in revista "Familia", din Pesta, a lui Iosif Vulcan, cu poezia "De-as avea". Iosif Vulcan ii schimba numele in Mihai Eminescu, adoptat apoi de poet si, mai tarziu, si de alti membri ai familiei sale. In acelasi an ii mai apar in "Familia" inca 5 poezii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.