Fiscalitatea din Romania

Trimis la data: 2010-08-31
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 8.45 / 10
Downloads: 9
Autor: Nicolae madalin
Dimensiune: 29kb
Voturi: 10
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Referat despre Fiscalitatea din Romania
Fiscalitatea: Rol,Importanta si Clasificare
Fiscalitatea este, in mod normal, expresia vointei politice a unei comunitati umane organizate, fixata pe un teritoriu determinat si dispunand de o autonomie suficienta pentru a putea, prin intermediul organelor care o reprezinta, sa se doteze cu o intreaga serie de reguli juridice si in special, fiscale.
Referat despre Fiscalitatea din Romania
Prezinta urmatoarele doua caracteristici:
1.exclusivitatea aplicarii, care presupune faptul se aplica intr-un teritoriu geografic determinat, fiind unicul colector al resurselor fiscale pentru un buget sau un sistem de bugete (central sau local).

2.autonomie tehnica, adica un sistem fiscal este autonom din punct de vedere tehnic daca este un sistem fiscal complet, ceea ce inseamna ca acesta contine toate regulile de asezare, lichidare si incasare a impozitelor necesare pentru punerea in aplicare.

Daca un sistem fiscal, prezentand cele doua caracteristici de mai sus, a fost elaborat de organele proprii ale teritoriului in care se aplica, se va putea vorbi de autonomie fiscala completa sau de suveranitate fiscala.

Statul suveran din punct de vedere politic si fiscal poate deci sa exercite o putere fiscala absoluta in cadrul teritoriului sau. De asemenea, in situatii speciale, un stat poate sa decida ca pe teritoriul sau sa existe doua sau mai multe sisteme fiscale care sa se bucure de o autonomie mai mult sau mai putin extinsa si intretinand intre ele relatii definite, daca este cazul, prin conventii sau acorduri de drept intern (cazul statelor federale). In schimb, statul nu poate sa exercite nici o putere fiscala in exteriorul teritoriului sau.

Suveranitatea fiscala implica faptul ca nu exista reglementari cu putere de obligativitate ca alte state, organizatii sau organisme internationale sa fie abilitate sa instituie impozite la scara internationala si nici sa emita reglementari cu caracter fiscal obligatoriu pentru toate statele lumii.

Suveranitatea fiscala mai presupune si faptul ca fiecare stat suveran ar libertatea deplina in alegerea sistemului fiscal pe care sa-1 promoveze, in definirea impozitelor care il compun, in stabilirea contribuabililor, in definirea ariei masei impozabile, in dimensionarea cotei de impunere, in fixarea termenelor de plata, in acordarea de facilitati fiscale, in sanctionarea abaterilor de la prevederile legilor fiscale, in solutionarea litigiilor dintre administratia fiscala si contribuabil etc.

In conditiile integrarii economice si ale mondializarii schimburilor economice care au loc astazi, impozitul nu poate ramane insensibil la aceste fenomene. Din contra, fiscalitatea unui stat actioneaza asupra altora si viceversa, iar masurile luate de un stat sau altul de a modifica sau a pastra dreptul fiscal existent nu sunt neutre in ceea ce priveste economiile altor state. Se vorbeste de necesitatea adoptarii unei apropieri globale a politicilor fiscale care, cel mai adesea, se exprima prin necesitatea armonizarii sistemelor fiscale in diferite tari. O astfel de evolutie risca sa bulverseze fiscalitatile nationale, iar, pe termen lung, chiar autonomia si suveranitatea politica a statelor.

1.2.Sistemul fiscal din Romania
Ministerul Finantelor Publice este institutia de maxima importanta, cu rol de sinteza in desfasurarea activitatii structurilor economice, financiare si fiscale din Romania si functioneaza pe baza Legii nr. 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor, cu modificarile si completarile ulterioare, a Legii nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile ulterioare si a Hotararii Guvernului nr.1574/2003 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice si a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, aplicand strategia si programul de guvernare in domeniul finantelor publice.

Rolul Ministerului Finantelor Publice este acela de constituire si gestionare generala a resurselor financiare publice printr-un sistem complex de bugete: bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele locale, bugetele fondurilor speciale, bugetele fondurilor externe nerambursabile, al trezoreriei statului si altor institutii publice cu caracter autonom.

Aceasta activitate se desfasoara conform legii, cu asigurarea echilibrului bugetar si aplicarea politicii financiare a statului. La baza elaborarii si executiei acestor bugete stau principiile universalitatii, publicitatii, unitatii, anualitatii, specializarii bugetare si unitatii monetare. In acest sens, Ministerul Finantelor Publice asigura incasarea in numerar si prin conturi a veniturilor stipulate de aceste bugete si efectueaza operatiunile de trezorerie privind imprumuturile guvernamentale.

La determinarea cheltuielilor publice, Ministerul Finantelor Publice are in vedere politica financiara a statului, numarul de salariati, reteaua de institutii publice in functiune, cele care urmeaza a se infiinta, folosirea bazei tehnice existente cu maxima eficacitate.

De asemenea, principalele directii de utilizare a fondurilor publice sunt indreptate catre: sectorul social (invatamant, sanatate, ocrotiri si asigurari sociale, cultura, arta, tineret si sport, refacerea si ocrotirea mediului inconjurator); sustinerea programelor de cercetare; sectorul economic (investitii si alte actiuni economice de interes public, subventii, facilitati); sectorul de aparare a tarii, ordinii publice si sigurantei nationale; administratia publica centrala si locala; dobanzile aferente datoriei publice si cheltuielile determinate de emisiunea si plasarea valorilor mobiliare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.