Fiscalitatea directa

Trimis la data: 2014-05-14
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 33
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 1
Autor: Mitica mitica
Dimensiune: 97kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Termenii de fisc si fiscalitate au o vechime considerabila, existand dinaintea aparitiei statale. In acea vreme, pentru obtinerea unor bunuri de la cei carora le prisoseau, se utiliza un obiect obisnuit de colectare, care se numea fiscus sau cos. De aici deriva termenul de fiscalitate ca fiind legat de mobilizarea unor resurse.
Odata cu aparitia statului apare necesitatea mobilizarii unor fonduri la dispozitia acestuia, deoarece, in indeplinirea functiilor sale, statul treb 242d33c uie sa aiba la dispozitie resursele necesare.
Veniturile in bani iau treptat locul veniturilor in natura si imbraca forma unor varsaminte obligatorii. Pentru asigurarea nivelului veniturilor necesare statului si pentru mobilizarea si urmarirea acestora a aparut o institutie specializata a statului numita FISC. De aici a derivat si termenul de FISCALITATE si, cu toata vechimea sa, asupra acestui termen nu s-a ajuns la o unitate de optiuni.
Dictionarul LAROUSSE defineste fiscalitatea ca fiind "sistemul de percepere a impozitelor si taxelor, ansamblulu legilor si instrumentelor referitoare la acestea"[1].

Dictionarul Explicativ al limbii romane defineste fiscalitatea ca fiind "ansamblul obligatiilor cuiva catre Fisc"[2].
In Dictionarul de Economie, Dobrota Nita defineste fiscalitatea ca fiind "sistem de percepere a impozitelor, ansamblul legilor, regulilor si practicilor privind fundamentarea, calcularea si perceperea impozitelor"[3].
Gheorghe D. Bistriceanu defineste fiscalitatea: "totalitatea reglementarilor juridice care stabilesc incasarea veniturilor statului prin impozite directe si indirecte, taxe, in procesul distribuirii si redistribuirii produsului national brut de la persoanele juridice si persoanele fizice"[4].

Din definitiile date, chiar daca ele difera, se poate observa ca fiscalitatea opereaza cu cateva elemente comune si altor discipline cum sunt: macroeconomia, finantele publice, contabilitatea; dar ea opereaza si cu concepte si elemente proprii, intelegand prin acestea reglementarile juridice proprii, instrumentele si tehnicile adecvate. Intr-o incercare de definire, FISCALITATEA reprezinta ansamblul obligatiilor, al prelevarilor catre administratia financiara impreuna cu reglementarile, instumentele si mijloacele referitoare la acest ansamblu.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.