Fizio - patologie boala

Trimis la data: 2010-07-11
Materia: Medicina
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 8.95 / 10
Downloads: 0
Autor: Corina Duta
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Patologia functionala (F.P.) studiaza mecanismele de trecere de la functia normala la cea patologica, consecintele pt. organism, explica si interpreteaza modificarile functionale, stabileste legile generale de aparitie, evolutie si terminare, precum si mecanismele dezvoltarii proceselor patologice.Acestea contribuie la intelegerea corecta si stiintifica a tulburarilor descrise clinic si prin examene de laborator si la stabilirea masurilor terapeutico-profilactice.
Notiunea de BOALA reprezinta dificile si complexe probleme teoretice pt. medicina.Pina in prezent nu s-a putut ajunge la o conceptie unitara privind starea de boala si de sanatate.Cercetatorii ultimelor decenii au ajuns la concluzia ca normalul si boala sant proprii fiecarui individ, confirmand vechiul aforism: "Nu exista boala ci exista doar bolnavi !".

Normalul este un echilibru functional complex si dinamic intre diferite sisteme reactive ale organismului pe de o parte si intre organism si mediu pe de alta parte.Realizarea acestui echilibru e controlat si coordonat prin intermediul unor mecanisme de reglare si integrare reprezentate de sistemul neuro-endocrin.Organismul sanatos are largi posibilitati compensatorii prin intermediul carora reuseste sa mentina adaptarea si compensarea, adica starea de echilibru.

Exemplu:cresterea debitului cardiac
-cresterea debitului ventilator
-sint reactii adaptative si compensatorii.
In conditii normale, echilibrul se mentine fara un mare efort energetic din partea organismului, reactiile adaptative utilizand rezervele functionale in mod rational, economic.In situatia in care factori patogeni interni sau externi depasesc limitele adaptative, organismul apeleaza la rezervele energetice prin intermediul unor mecanisme suplimentare (compensatorii) ce asigura desfasurarea activitatilor vitale in concordanta cu noile cerinte.Se realizeaza un nou echilibru ce necesita un consum energetic suplimentar "de lux".

Mecanismele compensatorii, desi functioneaza similar cu procesele fiziologice, nu sint economice, participand la reducerea accentuata a rezervelor functionale.Interventia mecanismelor compensatorii mascheaza deficitul functional al organismului dind aparenta de normal.Mecanismele compensatoare poarta in ele riscul dereglarii proceselor functionale, al aparitiei starii de ineficienta a compensarii si de trecere de la starea de sanatate la cea de boala.

Momentul precis al trecerii de la normal la patologic e greu de stabilit sau imposibil.Boala se caracterizeaza prin "echilibru biologic",calitativ diferit de cel existent in starea de sanatate.Noul echilibru e mai labil, mult mai vulnerabil, datorita limitarii posibilitatilor reactive a organismului prin utilizarea neeconomicoasa a rezervelor functionale in cursul proceselor de adaptare si compensare.Acest echilibru mult mai limitat care caracterizeaza starea de boala se mentine printr-un efort functional continuu.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.