Fiziologia analizatorului olfactiv

Trimis la data: 2015-04-10
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.62 / 10
Downloads: 0
Autor: Alexandru_M
Dimensiune: 661kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
La multe animale, simtul mirosului (olfactia) este important pentru selectia hranei, activitatea sexuala, recunoasterea altor animale, recunoasAZterea teritoriului.
La om, acest simt are roluri in:
- selectia hranei,
- activitatea sexuala si instinctuala,
- adaptarea la mediu - intervine in protectie si recunoasterea mediului,
- imbogatirea vietii psihice a individului prin reactii afective pozitive sau negative,
- activitatea secretorie si motorie reflexa a tractului digestiv.
Receptorii olfactivi sunt constituiti din:
a) neuroni bipolari (celule olfactive) - situati la nivelul mucoasei corneAZtului superior care reprezinta mucoasa olfactiva, de culoare galbuie, avand la om suprafata de 5 cm2. Neuronii sunt fusiformi si prezinta:
- o prelungire periferica, ajungand pana la suprafata mucoasei, care se termina cu o portiune dilatata ca o cupa, numita vezicula olfactiva, din care ies cilii olfactivi (10-12 cili/neuron receptor);
- o prelungire centrala ce intra in alcatuirea nervului olfactiv;
b) celule de sustinere - secreta mucus, au microvili (fig. 21).

In mucus exista una sau mai multe proteine fixatoare de substante odorante (OBP) care: fixeaza odorantul, il concentreaza, il transfera receptorilor.
Pe cilii celulelor olfactive se gasesc receptorii specifici pentru substantele odorante. Receptorii sunt cuplati cu proteina G, asemanatoare cu Gs. Proteina G face legatura receptorilor cu adenilat ciclaza care transforma ATP in AMPc ce se leaga si deschide canalele cationice, permitand intrarea Na+ in celulele receptoare, care vor fi depolarizate (fig. 22).

Celulele olfactive reprezinta protoneuronul caii olfactive, avand rol in receptie si conducere: axonii celulelor olfactive formeaza nervul olfactiv, strabat lama ciuruita a osului etmoid si merg la bulbul olfactiv (centrii olfactivi primari) unde fac sinapsa cu deutoneuronul, reprezentat de celulele mitrale si celulele in pensula din bulbul olfactiv; de aici fibrele tractului olfactiv merg la centrii olfactivi secundari din: cortexul prepiriform, care reprezinta proiectia specifica principala, cortexul periamigdalian, hipocamp (fig. 23).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.