Fiziologia sangelui

Trimis la data: 2012-01-14
Materia: Medicina
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 8.84 / 10
Downloads: 500
Autor: Amalia
Dimensiune: 21kb
Voturi: 24
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Sangele este un lichid vital existent in corpul oamenilor precum si in cel al animalelor, care hraneste toate organele si tesuturile corpului si elimina substantele nefolositoare sau reziduale din organism,de aici si denumirea de "raul vietii". Sangele impreuna cu limfa si lichidul interstitial formeaza mediul intern al organismului.El se caracterizeaza prin culoarea rosie,mirosul sau specific prin gustul sau sarat,printr-o slaba reactie (Ph) alcalina, este vascos si iriga toate organele si tesuturile.
Greutatea specifica(densitatea) a sangelui este la femei de 1057 iar la barbati de 1061. Densitatea separata a masei globulare este de 1097,iar a plasmei de 1027.La nou-nascut valorile sunt ceva mai crescute decat la adult.Componentele singelui cu importanta cea mai mare in determinarea valorii densitatii sunt elementele figurate, eritrocitele in special, proteinele plasmatice si apa.

Variatiile fiziologice determinate de sex si varsta (densitate mai mai mare la nou nascut si la barbat)se datoresc deci unui numar mai mare de globule rosii.Cresteri ale densitatii peste valorile normale se intilnesc fiziologic la altitudine,in efort(datorita splenocontractiei), deshidratari prin transpiratie ,iar patologic, in diaree, voma, poliglobulii primare sau secundare si soc. Scaderi fiziologice ale densitatii singelui se semnalizeaza la gravide, dupa ingerari masive de lichide, iar patologice in anemii in hemoragii.
Viscozitatea (in raport cu apa)variaza in mod normal intre 3,5 si 5,4.Viscozitatea determina scurgerea laminara(in straturi)a singelui prin vase,cresterea vascozitatii peste anumite valori este un factor de ingreunare a circulatiei.Variatiile greutatii specifice si a vascozitati sunt determinate de variatia numarului de elemente figurate.Factorii care determina viscozitatea singelui sunt:hematocritul(dependent de elemente figurate)si proteine plasmatice (in primul rind fibrinogenul si imunoglobulinele Ig G si Ig M).

Viscozitatea singelui variaza in functie de o serie de parametrii fizici :- temperatura ; viscozitatea variaza invers proportional cu temperatura ; ca urmare viscozitatea singelui in teritoriul cutanat expus la rece este mai mare decit in vasele profunde ; simpla scufundare a bratului in apa la 4 grade Celsius creste valorile viscozitatii regionale de trei ori ; cresterea temperaturii, dimpotriva, determina scaderea viscozitatii singelui ;

- viteza de curgere a singelui - in conditiile vitezelor mari eritrocitele se dispun in lungul axului central al sensului de curgere si forta de frecare interna este minimala.Odata cu scaderea vitezei,tendinta eritrocitelor de a ocupa axul curentului diminua,iar curgerea elementelor figurante in ' suspensie' permite numeroase coliziuni intercelulare care cresc frecarea interna deci,vaicozitatea ;
Culoarea rosie a singelui se datoreaza hemoglobinei din eritrocite.

Culorea singelui poate varia in conditii fiziologice sau patologice. Singele recoltat din artere (singe arterial) este de culoare rosu deschis(datorita oxihemoglobinei) iar singele recoltat din vene (sange venos) are culoare rosu inchis (datorita hemoglobinei reduse).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.