Floarea albastra

Trimis la data: 2013-06-29
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 1
Nota: 9.48 / 10
Downloads: 0
Autor: danutrus
Dimensiune: 14kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Poezia "Floare-albastra" apaarut in revista Convorbiri literare la 1 aprile 1873.Poezia are ca motiv"floare albastra" un motiv romantic,unde floarea albastra se metamorfozeaza in femeie lunad chipul iubitei si tulburand inima eroului.Pentru Eminescu "Floare albastra" reprezinta viata,floarea simbolizeaza fiinta care pastreaza dorintele pe care le dezavaluie cu vraja iar albastru simbolizeaza infinitul,departarile marii si a cerului.
Poezia "Floare albastra" face parte din tema iubirii si a naturii dar spre deosebire de alte poezii de dragoste aceasta creatie este imbogatita cu profunde idei filozofice.Tema poeziei o constituie aspiratia poetului spre iubirea ideala,spre perfectiune,care nu se poate implini,idee exprimata de ultimu vers al poeziei"Totusi este trist in lume".Poezia este alcatuita din patru secvente lirice doua ilustrand vocea feminina iar celelalte doua vocea masculina.

Figurile de stil prezente in poezie sunt repetitia"Floare albastra floare albastra !" subliniind intensitatea trairii,generate de contrastul dintre iluzie si realitate.Epitetele "frumoasa","nebuna","dulce"cuprinse in versuri exprima exuberanta sentimentului,specifica liricii de tinerete.Strafa a IV-a in care vocea masculina accentueaza superioritatea preocuparilor si gandirii sale prevestind finalul poeziei,iubita este "mititica" si desi poetul recunoaste ca "ea a spus adevarul" se desprinde ousoara ironie privind neputinta lui de a fi fericiti cu acel fel de iubire enuntata cu superioritatea omului de geniu"Eu am ras n-am zis nimica".

Vocea feminina incpee printr-o chemare a iubitului in mijlocul naturii ale carei elemente specific liricii eminesciene sunt in armonie cu starile indragostitilor.Arta iubirii este descrisa de fata prin gesturi tandre,mangaietoare,ademenitoare"Te-oi tine de dupa gat","Ne-om da saruturi pe cale".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.