Floppy diskul

Trimis la data: 2004-05-23 Materia: Informatica Nivel: Liceu Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 5145
Autor: Adrian Dimensiune: 1499kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Disketa este principalul mediu pentru schimburile de informatii si cel mai popular sistem pentru salvarile de siguranta.Cu exceptia catorva tipuri de calculatoare portabile , toate PC sunt livrate cu cel putin o unitate de discheta ca echipament standard.Desi unitatile de discheta sunt disponibile in diferite dimensiuni si capacitati (discurile masoara de la 2,5 la 8 inci in diametru si pot stoca de la 160 Kb pana la 120 de Mb) , toate functioneaza dupa aceleasi principii.

Tipuri de unitati de discheta :
- 8 inci (au capacitate de 1 Mb – in present sunt disparate)
- 5,25 inci (capacitate de 1,3 Mb )
- 3,5 inci (capacitate de 1,44 Mb sau 2,8 Mb – sunt cele mai folosite in ziua de astazi )
- LS-120 (capacitate de 120 Mb – pot citi si diskette de 3,5 inci)
- Zip (capacitate de 100 sau 200 de Mb – folosit pe scara larga pentru transferarea fisierelor mari)
- HiFD (capacitate 200 Mb un sistem de dischete brevetat , care incearca sa standardizeze capacitatea de 200 Mb pe dischetele de 3,5 inci)

De la initializarea primului PC , dischetele au fost o binecuvantare si un blestem in acelasi timp ‘’ Nu poti trai nici cu ele , dar nici fara ele’’

Formatul

Pentru dischetele de 3,5 inci sunt folosite patru formate , dintre care trei sunt acceptate de PC-uri .Unitatea de discheta si sistemul de operare se ajusteaza automat la formatul dischetelor pe care incercati sa le cititi , cu conditia ca unitatea de discheta sa poata citi formatul respective. Capacitatea unei dischete este stabilita in timpul formatarii.Folosind optiunile comenzii DOS FORMAT sau optiunea FORMAT din meniul WINDOWS asociat unitatii de discheta , puteti sa selectati capacitatea dischetelor noi. Pentru formatarea unei dischete sub Windows , executati clic cu butonul din dreapta pe pictograma unitatii de discheta , apoi selectati optiunea Format..

Unitatile de discheta

In comparative cu alte echipamente pentru calculatoare , unitatile de discheta sunt echipamente simple.Componentele principale sunt un motor obisnuit care roteste discul si un motor pas cu pas care actioneaza o banda metalica pentru pozitionarea capetelor de citire/scriere , formand un ansamblu numit mecanism de actionare a capetelor.Unitatea este prevazuta cu un mecanism manual pentru coborarea unui butuc care centreaza si blocheaza discul in pozitia corecta si pentru coborarea capetelor de citire/scriere pe suprafata discului.

Cu exceptia unitatilor cu o singura fata ale pc-urilororiginale , toate unitatile de discheta folosesc duoa capete de citire/scriere , care prind mijlocul discului si citesc sau scriu date pe oricare dintre cele doua fete ale meddiului.Pistelede pe cele doua fete ale discului sunt intercalate , a.i. capetele nu sunt perfect aliniate.

In mai mult de doua decenii de dezvoltare , aproape singura imbunatatire adusa mecanismului conventional al unitatilor de discheta a fost miniaturizarea.Nu s-a redus numai dimensiunea dischetelor , ci si dimensiunea unitatii de disc pentru un format dat.Unele unitati de discheta au inaltimea mai mica de jumatate de inci.Totusi , indifferent de dimensiuni , toate unitatile de discheta conventionale functioneaza in acelasi fel.

Proiectarea mecanica

Ca sa-si atinga scopurile pentru care au fost proiectate , toate mecanismele unitatilor de discheta trebuie sa poate indeplini o serie de operatii elementare.Trebuie sa roteasca discurile cu o viteza uniforma .De asemenea , trebuie sa deplaseze capetele de citire/scriere cu o precizie suficienta pentru localizarea oricarei piste de date .Sistemul de pozitionare cu bucla deschisa a capetelor trebuie sa aiba un punct de pornire cunoscut , pe care s ail poate localiza cu precizie.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.