Flora Deltei Dunarii

Trimis la data: 2011-11-17 Materia: Biologie Nivel: Facultate Pagini: 16 Nota: / 10 Downloads: 2031
Autor: Marginean Calin Dimensiune: 413kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Considerata a doua ca marime din Europa, Delta Dunarii (4340 kilometri patrati) este singura delta din lume declarata in intregime rezervatie a biosferei. "Paradisul pasarilor" - cum mai este denumita Delta Dunarii - este una dintre cele mai intinse zone umede din lume si cea mai mare zona de stufarisuri de pe glob, fiind "casa" ideala pentru cele peste 5500 de specii de flora si fauna, intre care peste 300 de specii de pasari si 150 de specii de pesti.

Delta Dunarii incepe la prima despletire a bratelor numita ceatalul* Ismail. Printre deltele Terrei se incadreaza in tipul lobat , iar ca dimeniuni se afla pe locul 21. Cei aproximativ 300 de afluenti asigura, la intrarea in delta un debit lichid mediu multianual de 6430 mc/sec. Debitul maxim a fost inregistrat in anul 1897 cand a atins valoarea de 17.900 mc/sec., iar cel minim a fost de 1280 mc/sec., inregistrat in anul 1942.

Regimul nivelurilor la intrarea in delta prezinta un comportament polifazic, cu cresteri si descresteri repetate in cicluri cu amplitudini si durate foarte diferite de la an la an. Oscilatiile quasi-permanente ale nivelului apelor impun nota hidrologica specifica a deltei.

Maximele cele mai frecvente se inregistreaza primavara si la inceputul verii, iar minimele cele mai frecvente, toamna si iarna. Reteaua hidrografica este reprezentata de bratele Chilia, Tulcea, Sulina si Sfantu Gheorghe, precum si de canalele, garlele si sahalele dintre acestea, in lungime totala de cca. 3500 Km.

Relieful Deltei Dunarii este reprezentat printr-o succesiune de campii litorale continuate spre selful continental al Marii Negre printr-un front litoral. In cadrul campiei litorale se disting doua forme de relief care dau nota specifica : grindurile si campurile. Grindurile fluviale sunt forme de relief rezultate din acumularea aluviunilor de o parte si de alta a bratelor fluviului sau a unor garle mai mari.

Sunt creste aluviale lungi de zeci de Km. ridicare deasupra nivelului mediu al apelor cu 1,5 ? 2m , foarte subtiri (rar peste 100m latime), cu tendinta de inaltare si extindere laterala. Prin dezvoltarea laterala grindurile juxtapun, devin mai inalte, pierzandu-si specificul geomorfologic si transformandu-se in campuri fluviale. Grindurile marine sunt creste nisipoase lungi (pana la 20 Km) formate prin acumularea nisipului pe linii de tarm active.

Cand exista abundenta de nisip crestele nisipoase se dezvolta activ, juxtapunand si formand campuri marine. Vantul va continua modelarea subaeriana eolizand nisipul cu formarea dunelor. Se ajunge astfel la o forma de relief distincta, campul marin cu dune, complet diferita de grindurile tipice.Se mai utilizeaza frecvent, cu sens impropriu,termenul de mlastina, care nu desemneaza o forma de relief, ci un ecosistem.

Campia deltaica este delimitata spre nord de abrupturile podisului Bugeac, spre sud inaintand pana la contactul cu laguna Razelm si canalul Periteasca. In cadrul campiei deltaice pe parcursul evolutiei s-au diferentiat doua tipuri de campii : fluviala si marina. Campia deltaica fluviala se extinde pe 61% din suprafata deltei, fiind delimitata spre est de contactul cu campia marina pe aliniamentul vestic al campului Letea-grindurile Raducu-Ceamurlia-marginea vestica a campului Caraorman-grindul Ivancea-marginea vestica a campului Crasnicol.

Relieful campiei se dezvolta pe o stiva de sedimente nisipoase, nisipo-lutoase si luto-nisipoase cu origine fluviala acumulate sub controlul fluviului. Altitudinea medie a intregii campii fluviale este de 0,6m. Sesurile deltaice sunt usor fragmentate de garle, sahale si canale, precum si de crestele grindurilor fluviale.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.