Florentin Popescu - o relatie speciala

Trimis la data: 2009-05-22
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.85 / 10
Downloads: 0
Autor: Mihnea Grigore
Dimensiune: 12kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Relatia mea cu Baudelaire nu poate fi altfel decat a fost si a ramas relatia autorului Florilor raului cu toti poetii (si nu numai poetii) care l-au avut in afinitati in veacul lui si in cel urmator o relatie intre un mare scriitor si un cititor ceva mai atent si mai fidel in comparatie cu altii.Fireste, a spune ca mi-am descoperit afinitati comune cu acest copil teribil al poeziei, care a revolutionat literatura din tara lui si pe aceea a lumii este un loc comun. Am mai spus-o, o spun si o vor spune si altii, fiindca Baudelaire n-a fost numai un pionier al liricii moderne, un deschizator de drumuri, ci si un nucleu, adunand in opera lui germenii unor universuri poetice care nici macar nu se banuiau atunci cand scriitorul a dat la iveala celebrele Flori ale raului.
De asemenea, tot un loc comun a devenit si faptul ca teoria corespondentelor, magistral concretizata de el, s-a metamorfozat si a devenit, ca sa zic asa, o piatra de temelie, un fel de biblie pentru foarte multi poeti moderni, din Europa si pana in America, din Australia si pana in Africa. Mai degraba sunt tentat sa enumar cateva din argumentele care-mi justifica aderenta la poezia lui Baudelaire, de aici putandu-se deduce lesne si afinitatile personale cu opera lui.
Asadar de ce acest poet inainte de toate si in fata tuturor celorlalti?:

-- intai si-intai pentru viata lui, care a fost o mare involburata de caderi si urcusuri, de lumina si intuneric, o necontenita miscare de valuri din care s-a ivit o opera pe potriva. Nu se spune in genere ca omul e opera lui si invers? -- pentru extraordinara sa capacitate de sondare a abisurilor sufletesti, transfigurate in idei si metafore cutremuratoareI pare ca intregul cosmos traieste prin ele, incarcandu-se cu virtuti sau vicii umane. Iata, bunaoara, cum vede el omul si marea: "In amandoi sunt hauri si-ntunecimi profunde:/Tu, omule, au cine adancul sa-ti masoare?/Tu, mare, cine stie ascunde a ta splendoare?/In amandoi o taina eterna se ascunde.

//Si totusi secoli, iata, s-au scurs nenumarati/De cand voi duceti lupta cu turbareI/Atat de mult va plac omorul, om si mare,/ Vrajmasi cumpliti in lupta, o, frati neinpacati!"-- pentru neasteptatul asocierilor de imagini si harul divin de a armoniza contrariile, obiectele cu natura si pe aceasta cu furtunile din interiorul fiintei umane. Exemple se gasesc in toata cartea, dar am sa ma opresc doar la unul: "Vioara, ca un suflet pe care-l chinui, plange,/Un suflet bland pe care nimicnicia-l doare!/

Frumos si grav e cerul ca bolta din altare/Si soarele in zare s-a inecat in sange .../Un suflet bland pe care nimicnicia-l doare/ Vestigii luminoase din vremi trecute strange!/Si soarele in zare s-a inecat in sange .../In mine amintirea-ti e-o lacra cu odoare!".-- pentru "extazul si oroarea vietii", cum zice el undeva, care, din fericire pentru cultura universala, au fost si ele transfigurate si se regasesc in opera, aducand, cum zice Victor Hugo, un "fior nou" in poezieI
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.