Flori de mucigai

Trimis la data: 2009-02-26
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 6.88 / 10
Downloads: 1323
Autor: Enciu Elena
Dimensiune: 5kb
Voturi: 48
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Poezia “Flori de mucigai” apare in anul 1931 fiind inclusa in volumul cu acelasi titlu.Acest volum prezinta perioada de detentie a lui Arghezi.Aceasta ii vede pe delincventi si pe hoti plini de compasiune si de omenie.Titlurile acestui volum sunt sugestive: “Ion,Ion”, “Uciga-l toaca”, “Mortii”.
Poezia reprezinta arta poetica a lui Arghezi.Tema poeziei ilustreaza anii de inchisoare ai artistului dar mai ales efortul creator al acestuia si consecintele pe care le are asupra sufletului poetului chinuit de remuscari,framantari,durere,dor si amaraciune.

Titlul poeziei este un oxymoron fiind alcatuit din cuvantul “flori” care sugereaza sensibilitatea,frumusetea,puritatea,gingasia,lumina,viata si cuvantul “mucigai” care exprima umiditatea,miros neplacut,intunericul,descompunerea.Din alaturarea celor doi termeni contradictorii rezulta oximoronul.Titlul este reprezentativ pentru noua modalitate artistica de a exprima frumosul numita “estetica uratului”.

Structura
Este alcatuita din doua secvente lirice,prima ilustrand crezul poetic arghezian iar cea de-a doua imposibilitatea artistului de a creea in conditii precare,grele de carcera.

Prima secventa lirica
Exprima dorinta puternica (devoratoare) a lui Arghezi de a creea,de a scrie versuri izvorata din setea de comunicare.Vrea sa scrie dar ii lipsesc uneltele necesare si in singuratate,in intuneric incearca sa compuna folosind unghia de la mana dreapta.Conditiile in care creeaza sunt neprielnice “Cu puterile neajutate”.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.