Flori de mucigai

Trimis la data: 2014-11-24
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: Gheorghe rares
Dimensiune: 13kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Poezia ,,Flori de mucigai" se afla in deschiderea volumului cu acelasi nume, publicat in 1931. Arghezi este un poet modernist, fapt remarcat si in tematica, inovatia stilistica, originalitatea ideatica si literara regasite in opera sa.
Opera FLORI DE MUCIGAI este o arta poetica deoarece se regasesc conceptia despre arta, conditia si efortul artistului-creator, tematica universului claustral si estetica uratului. Cea din urma este o doctrina estetica ce promoveaza utilizarea unor termeni din sfera cotidianului si a banalului, termeni ce reprezinta categorii negative precum: uratul, grotescul si trivialul.
Opera FLORI DE MUCIGAI este o arta poetica deoarece se regasesc conceptia despre arta, conditia si efortul artistului-creator, tematica universului claustral si estetica uratului. Cea din urma este o doctrina estetica ce promoveaza utilizarea unor termeni din sfera cotidianului si a banalului, termeni ce reprezinta categorii negative precum: uratul, grotescul si trivialul. Desi evoca atmosfera detentiei, a revoltei si a suferintei umane datorate unei captivitati injuste, tema poeziei exprima efortul creator al artistului pentru un prodis spiritual manifestat in asemenea conditii vitrege.

Versurile nu mai sunt darul unei revelatii, al harului divin, ci al unei nelinisti si al setei creatoare.
Titlul poeziei, FLORI DE MUCIGAI, este un oximoron in care florile sugereaza frumusetea, puritatea, lumina, iar mucigaiul semnifica uatul, descompunerea si intunericul. Oximoronul creeaza o imagine contradictorie a lumii, in care valorile umane sunt alterate, degradate- lumea inchisorilor in care viata oamenilor este supusa restrictiilor rigide.

Titlul este, in acelasi timp reprezentativ pentru inovatia limbajului arghezian- estetica uratului, modalitate artistica intalnita in lirica europeana la Budelaire. Asocierea celor doua categorii estetice contradictorii: frumosul-sugerat de imaginea sinestezica a florilor in care se impleteste vizualul si olfactivul- si uatul- sugerat de imaginea complexa a mucigaiului, care are rol de a ilustra imperfectiuniile vietii, ofera titlului fascinanta prin efectele estetice.

Oximoronul anticipeaza ideea poetica esentiala- relatia dintre creator si creatie, definita printr-un efort deosebit intr-un context degradant.
Poezia este alcatuita din doua strofe asimetrice; este structurata in doua secvente lirice inegale, prima ilustrand crezul artistic arghezian, iar cealalta neputinta artistului de a crea in conditii de claustrare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.