Flori de mucigai - comentariu

Trimis la data: 2008-04-14
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.49 / 10
Downloads: 14
Autor: Viorel Vranceanu
Dimensiune: 7kb
Voturi: 1049
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Flori de micegai este un poem scris de Tudor Arghezi si deschide volumul de versuri cu acelasi nume,publicat in anul 1931.Arghezi este un poet modernist,fapt remarcat si in tematica, inovatia stilistica,originalitatea ideatica si literara regasite in opera sa,in speta volumul Flori de mucegai .Intregul volum de versuri mai sus mentionat se inspira din atmosfera sumbra a universului carceral si a captivitatii scriitorului in inchisoarea Vacaresti.
Flori de mucegai este un poem manifest despre VIZIUNEA INFERNULUI UMAN vezi E.Simion. Flori de mucegai este o arta poetica nu numai pentru ca inaugureaza volumul omonim de versuri,dar si pentru ca Arghezi isi exprima in acest poem ideile filozofice,literare si estetice pe care le dezvolta ulterior in intreaga opera.

Este o ARS POETICA deoarece in poemul Flori de mucegai se regasesc conceptia despre arta si conditia artistului-creator,tematica universului claustral,ESTETICA URATULUI-o doctrina estetica ce promoveaza utilizarea unor termeni din sfera cotidianului si a banalului ,termeni ce prezinta categorii negative precum uratul, grotescul,trivialul, bufoneria.

Oximoronul din titlul poemului-flori de mucigai-reprezinta asocierea a doi termeni opusi ,floarea sugerand puritate,mucegaiul invocand putrefactia.Utilizarea acestui oximoron vine sa completeze optiunea lui Arghezi pentru estetica uratului.
TEMA .

Desi evoca atmosfera detentiei,a revoltei si a suferintei umane datorate unei captivitati injuste,poemul arghezian se refera,in fapt la truda creatiei desfasurate chiar si in asemenea conditii vitrege.
.Poemul este alcatuit din doua strofe asimetrice,1.strofa polimorfa, 2.catren.

Strofa intai evoca o experienta limita,artistul fiind privat de libertate(in singuratate) si de conditiile minime necesare desfasurarii actului creatiei(in absenta hartiei si a tocului artistul scrie pe un „parete de firida goala”, pe „tencuiala”, folosind ca unelte de scris „unghia” si ulterior „unghia cereasca”.

Enumerarea numelor evanghelistilor Luca, Marcu,Ioan respctiv a simbolurilor din sfera zoomorfa cu care acestia sunt asociati –taurul,leul,vulturul- semnifica pe de o parte chemarea inspiratiei divine prin invocarea numelor si simbolurilor divine si pe de alta parte conditia artistului care este captiv fizic si spiritual,caci insesi nevoile ce se refera la senzatiile vitale-foame,sete-ajung la o forma paroxistica,la extinctie-„De sete de apa”_ „Si de foame de scrum”.

IN aceste conditii potrivnice,actul creator isi pierde dimensiunea limitei temporale”stihuri fara an”, exprima iminenta mortii”stihuri de groapa”,trece prin stari contradictorii ca singurate,disperare,sterilitate”Cand mi s+a tocit unghia ingereasca----Am lasat+o sa mai creasca-----Si nu a mai crescut-Sau nu am mai cunoscut”, speranta(vezi sintagma „unghia ingereasca”).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.