Flori de mucigai de Tudor Arghezi

Trimis la data: 2013-04-23
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.56 / 10
Downloads: 0
Autor: ivaneduard
Dimensiune: 16kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Titlul volumului " Flori de mucigai "a aparut in 1929 , ca specie literara este o arta poetica deoarece propune o viziune neobisnuita asupra actului creatiei, asupra menirii artei si a artistului.Titlul este o metafora oximoronica, alaturata , motivul "florilor" ,ca simbol al frumusetii , de substantivul " mucigai " ce sugereaza uratul existential.
Tema poeziei: Tema conditiei existentiale a creatorului si tema creatiei.discursul poetic este un monolog liric,o confesiune a eului liric despre conditia existentiala a creatorului si a creatiei, astfel, creatia este doul trudei omenesti, actul creatiei este asociat cu suferinta, cu durerea fizica.

Compozitional ,poezia este alcatuita din 2 strofe inegale ( 16 si 4 versuri ) care determina doua parti ( planuri ) , prima parte defineste conditia artistului si a operei sale , iar strofa a doua raporteaza actul creator la realitatea exterioara. Structural , cele 2 planuri contin 4 secvente narative : PLANUL I : eul creator si al creatiei este impartit in 3 secvente:

-prima secventa surprinde conditia neobisnuita a poetului intr-un spatiu al clausrrii.imafinea unui spatiu inchis,ostil creatiei.Secventa imagineaza poetul inemnintat care scrie " pe tencuiala"; acest context " intunericul" si " singuratatea" devin metafore ale conditiei umane. Solitudinea fiintei captive este raportata la evanghelisti care au scris textele sacre . Luca, Marcu si Ioan , asupra carora a coborat harul divin , figurat prin simbolurile biblice " taurul " , " leul " , " vulturul ".

-a doua secventa defineste poezia care ilustreaza estetica uratului prin simbolul " gropii" care sugereaza un spatiu degradat si moartea.Secventa contine metafora care trimite la imaginea omului ca fiinta biologica : " sete de apa " . Metafora " foame de scrum " exprima dorinta poetului de ardere la mistuire in focul creatiei.

-a treia secventa surprinde tentativa esuata de a scrie despre uratul existential. Epitetul metaforic" unghia ingereasca" trimite la inspiratia poetica de natura divina pe care poetul incearca s-o recupereze " am lasat-o sa creasca " insa este o speranta desarta " Si nu a mai crescut " .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.