Fluidizarea frontierelor, instrainarea oamenilor

Trimis la data: 2010-10-25
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 7.27 / 10
Downloads: 0
Autor: Pamfile Oana
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Fie ca ne place, fie ca nu, migratia reprezinta un fenomen de actualitate. Este fenomenul ce consta in deplasarea unor multimi de persoane dintr-o arie teritoriala in alta, urmata de schimbarea domiciliului sau de incadrarea intr-o forma de activitate in zona de sosire. Astazi migratia a ajuns sa fie considerata un fenomen obisnuit, rezultat al globalizarii. Inainte insa, era privita ca o anomalie in raport cu conditia sedentara a comunitatii umane. Putem afirma ca azi migratiile sunt percepute ca apartinand cotidianului ajutand cateodata la dezvoltarea de noi valori in interiorul unei comunitati. In Romania migratia s-a accentuat odata cu desfiintarea vizelor in spatiul Uniunii Europene, proces incheiat in 2002.
"Incepand cu februarie 2000, cand Romania este oficial invitata la negocierile de aderare la Comuniunea Europeana, incepe o perioada in istoria recenta a migratiei romanesti, aflata sub semnul normalizarii circulatiei. Procesul de ridicare a vizelor se incheie in Ianuarie 2002. Prin urmare, romanii pot sa circule liber in spatiul Schengen." [1]

O provocare a migratiilor este reprezentata de recunoasterea deosebirilor si acceptarea lor, de impactul cauzat de diferentele de limba, de etnie, de religie, de schimbarea domiciliului. Acest impact influenteaza atat tara de destinatie cat si pe cea de origine, integrarea unui individ in noi structuri, diferite de cele obisnuite, nu este de loc usoara.

Migratia modifica viata migrantilor dar si a familiei lor. Lipsa celor dragi este o situatie frecvent intalnita, de asemenea dorul de tara sau familiile care se destrama datorita lipsei unui membru, mame nevoite sa-si creasca singure copiii sau copii ce ajung sa se creasca singuri sau sa stea cu bunicii, prea batrani pentru a se ocupa cum trebuie de ei si pentru a le oferi dragostea si atentia de care au nevoie. Este un pret mare platit de cei care migreaza, este ca o lama cu doua taisuri... si nu toti sunt capabili sa reziste printre straini, departe de cei dragi.

Motivele migrarii sunt diferite, unii pleaca cu speranta de a incepe o noua viata, altii cauta un loc de munca bine platit. Va prezentam povestea unei astfel de persoane care a fost nevoita sa plece sa munceasca in strainatate pentru a oferi un viitor mai bun familiei sale. Ilie Iulian s-a nascut la 05 februarie 1968 in localitatea Pucioasa. Dupa absolvirea liceului "Economic si de Drept Administrativ", desi a obtinut diploma de bacalaureat, a decis sa nu-si continue studiile din pricina situatiei materiale deficitare (traia alaturi de un tata vitreg ce avea viciul bauturii, un tata care nu-l sprijinea nici material nici moral).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.