Foaie de observatie.Farmacologie.

Trimis la data: 2007-10-26 Materia: Medicina Nivel: Facultate Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 1797
Autor: Victor Turcanu Dimensiune: 21kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Efectuarea tratamentului unui bolnav cu Gastroduodenita cronica in acutizare.

2. Acuze la intenare
Bolnavul se plînge de dureri în epigastru şi hipocondrul stîng, meteorism, slăbiciune generală, inapetenţă.

3. Istoricul actualei boli ( anamnesis morbi )
Se consideră bolnavă de 6 luni, cînd au apărut acuzele susnumite. A primit tratament ambulator cu Famotidin, Motilium, Holentin. Este internată pentru tratament.

4.Istoricul vieţii bolnavului ( anamnesis vitae )

a) Date biografice
Este al doilea copil în familie. Şi-a început studiile la vîrsta de 6 ani. În copilărie a corespuns grupului de vîrstă conform dezvoltării fizice. Alimentaţia – suficientă în cantitate, la domiciliu de 3 ori pe zi. Consumul de lichide este normal.
b) Anamneza sexuală
Celibatar
c) Antecedente patologice
Hepatită virală –1988?. Boli sexual-transmisibile – neagă. Contact cu
bolnavi de tuberculoză – neagă.
d) Antecedente eredo-colaterale
In familie nu sunt prezente.
e) Anamneza alergologică
Alergie la medicamente, vaccinuri, alimente, polen, alţi alergeni neagă.
f) Deprinderi dăunătoare
Nu fumează, nu consumă alcool sau droguri. Nu consumă cafea sau ceai tare în cantităţi mari.

DATE OBIECTIVE
STAREA PREZENTĂ A BOLNAVULUI ( STATUS PRAESENS )

1.Inspecţia generală
Starea generală a bolnavului este satisfăcătoare; conştiinţa clară. Poziţia bolnavului în pat este activă; expresia feţei obişnuită. Conformaţia: tip constituţional normostenic
( unghiul epigastral = 90° ); dezvoltarea fizică normala. Tegumentele – curate, de culoare roz-pală. Umeditatea şi turgorul pielii normale. Părul – cu luciul păstrat, unghiile normale, cu luciul păstrat, puls capilar nu se determină. Ţesutul celulo-adipos subcutanat dezvoltat normal. Capul este proporţional, puncte dureroase nu se determină. Gîtul este proporţional. Glanda tiroidă vizual şi palpator nu se determină, pulsaţia venelor jugulare nu se determină.

Ganglionii limfatici ( sternocleidomastoidieni, supraclaviculari, infraclaviculari, axilari) palpator nu se determină, sînt nedureroşi. Muşchii sînt bine dezvoltaţi, tonusul este normal, puterea muşchilor normală, senzaţii dureroase lipsesc. Ţesutul osos – oasele sînt proporţionale, fără deformaţii, percutor puncte dureroase nu se determină. În articulaţii mobilitatea deplină, fără dureri; deformaţii, crepitaţii nu se determină.

2.Sistemul respirator

Plîngerile
Bolnavul nu prezintă plîngeri. Lipsesc secreţiile nazale, dureri în regiunea bazei nasului şi a sinusurilor paranazale. Bolnavul nu prezintă tuse, nu are dureri toracice sau dispnee.
Inspecţia
Aripile nasului nu participă în actul de respiraţie, respiraţia nazală este puţin îngreunată. Vocea este neshimbată. Toracele de conformaţie normală, fără deformaţii globale, scapulae alatae nu sînt prezente. Retracţii parietale nu se determină. Fosele supra- şi infra- claviculare uniforme pe ambele hemitorace, retracţia sau proeminenţa lor nu se determină. Ambele hemitorace participă simetric şi uniform la actul respirator. Tipul respiraţiei este mixt. Mişcările respiratorii sînt ritmice, frecvenţa mişcărilor respiratori ieste 20/min.

Palpaţia
Elasticitatea toracelui este păstrată. Vibraţiile vocale sînt uniforme pe ariile simetrice ale toracelui.
Percuţia
Percuţia comparativă
La percuţie sunet clar pulmonar pe întreaga arie pulmonară.
Percuţia topografică

1. Limitele pulmonare apexiene Dreapta Stînga
a) anterioare 4 cm superior de claviculă 4 cm superior de claviculă
b) posterioare Procesus spinosus C 7 Procesus spinosus C 7

2. Aria cîmpului Krőnig 5 cm 5 cm
Limitele pulmonare inferioare după liniile topografice clasice Dreapta Stînga
a) parasternală Spaţiul intercostal 6
b) medioclaviculară Marginea superioară a coastei 6
c) axilară anterioară Marginea superioară a coastei 7 Marginea inferioară a costei 7
d) axilară medie Marginea superioară a coastei 8 Marginea inferioară a costei 8
e) axilară posterioară Marginea superioară a coastei 9 Marginea inferioară a costei 9
f) scapulară Marginea superioară a coastei 10 Marginea inferioară a costei 10
g) paravertebrală La nivelul vertebrei Th 11 La nivelul vertebrei Th 11
Mobilitatea bazei pulmonare pe linia axilară medie 7 cm 7 cm

Auscultaţia
Frecvenţa respiraţiei 20/min, corelaţia inspir:expir este 1:3. Pe toată aria pulmonară se determină respiraţie veziculară. La nivelul bifurcaţiei traheii, deasupra traheii şi laringelui se auscultă respiraţie tubară. Zgomote respiratorii patologice – raluri, crepitaţii, frotaţie pleurală nu se auscultă.

3. Sistemul cardio-vascular
Plîngerile
Bolnava nu prezintă plîngeri.
Inspecţia
La inspecţia vaselor gîtului nu se determină pulsaţie patologică a arterelor carotide, turgescenţa venelor jugulare sau puls venos pozitiv.
La inspecţia regiunii precordiale nu se determină bombare sau retracţie. Şocul apexian şi pulsaţie în epigastru nu se determină.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.