Fondator al sociologiei - Auguste Conte

Trimis la data: 2012-11-21
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 8.09 / 10
Downloads: 0
Autor: andutzika_2007
Dimensiune: 111kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Este destul de greu a definii o stiinta ca sociologia deoarece sunt atatea interpretari cati sociologi sunt. Un rol important in incercarea de a stabili bazele sociologiei IL are Auguste Conte, evolutionist care se folosea de metoda pozitiva. In secolul al-XIX-lea filosoful si sociologul propune initial termenul de fizica sociala pentru aceasta noua stiinta, dar il inlocuieste ulterior cu cel de sociologie.Comte considera sociologia ca fiind "regina stiintelor" deoarece o vedea ca pe cea mai complexa stiinta stiuta in istoria cunoasterii.
Sociologia este stiinta sociala ce studiaza regulile sociale si procesele care leaga si separa oamenii, nu numai ca indivizi dar si ca membri ai asociatiilor, grupurilor si institutiilor. Sociologia este stiinta sociala ce studiaza regulile sociale si procesele care leaga si separa oamenii, nu numai ca indivizi dar si ca membri ai asociatiilor, grupurilor si institutiilor. Sociologia consta in studiul vietii sociale umane, a grupurilor si societatilor. Este un demers indraznet si de mare responsabilitate, intrucat subiectul ei este rezultatul propiului nostru comportament ca fiinte sociale. Sociologia poate fi definita ca fiind studiul sistematic al societatilor umane, punand accent in special pe sistemele moderne industrializate.

A invata sa gandim in termeni sociologici inseamna a cultiva imaginatia. Munca sociologica depinde de ceea ce autorul american C.Wright Mills numea "imaginatia sociologica". Unele dintre cele mai raspandite metode de investigare ale sociologiei sunt: interviul, sondajul de opinie si observatia sociala.Conceptul de structura sociala porneste de la faptul ca ansamblul social al vietii noastre nu consta doar din insusiri intamplatoare, ci din evenimente si actiuni structurate. In studiul actiunii umane se face o distinctie intre scopul comportamentului - ceea ce intentionam sa facem, sa se intample - si consecintele neintentionale. Uneori actiunile intreprinse cu un anumit scop au consecinte fara legatura sau care chiar impiedica indeplinirea acelui scop. Sarcina sociologiei e de a studia echilibrul rezultat dintre reproducerea sociala si transformarea sociala la schimbarile prin care trece aceasta.

Fundalul pe care si-au facut aparitia originile sociologiei il reprezinta seria de schimbari radicale produse de Revolutia Franceza in 1879 si Revolutia industriala in Europa. Factorul cheie a fost folosirea stiintei in locul religiei. In constituirea gandirii sociologice un rol important l-a avut autorul francez Auguste Comte, cel care a inventat cuvantul sociologie Credea ca poate cunoste societatea cu ajutorul stiintei, si o considera ultima stiinta care devia din fizica, chimie si biologie .

Auguste Comte s-a nascut in 1789 la Montpellir si a murit la Paris in 1857. Elev al politehnicii intre 1817 si 1824 secretar al lui Saint-Simon, el a fost adinc influentat de acest premergator, ce a intrebuintat pentru prima oara termenul de filozofie pozitiva. Totusi lui Comte ii revine meritul de afi facut un sistem intemeiat, cu o logica si o pregatire stiintifica ce vin in contrast cu opera lui Saint-Simon, in care sclipirile sunt prea mult puse in umbra de lipsa de cultura stiintifica si chiar de lipsa de seriozitate.

A.Comte a urmarit infiintarea unei filosofii positive, corespunzatoare ultimului stadiu la care omenirea trebuea sa tinda, dupa ce a trecut prin starea teologica si acea metafizica, ce reprezentau trepte necesare ale omenirei, in mersul ei de la copilarie spre maturitate pe care o reprezinta cea de a treia treapta , a spiritului pozitiv. Pozitivizmul , stiinta si filozofia pozitiva nu mai cauta explicarea cauzelor ascunse indaratul fenomenelor ci se multumeste cu studiul datelor experientei. Acest studi nu este insa o simpla adunare de date ce tinde sa descopere legile ce guverneaza grupele de date si fapte ce corespund diferitelor stiinte,fundamentale.
Pe linga Demonstrarea legii celor trei stari sau stadii ale evolutiei spiritului uman. Comte intreprinde o clasificare noua a stiintelor si o prezentare enciclopedica a lor in faptele,legile si metodele principale precum si o intemeiere a stiintelor morale in spirit pozitiv.In clasificarea stiintelor, A. Comte tine seama de conditia istorica a ordinei lor de aparitie si de conditia dogmatica. Acesta cuprinde criteriul generalitatii si independentii descrescinde si pe acel al complexitatii crescinde.

Astfel stiintele se orinduesc in chipul urmator: MATEMATICA, ASTRONOMIA, FIZICA, CHIMIA, BIOLOGIA, SOCIOLOGIA ultima fiind cea mai noua , cea mai complexa, cea mai putin independenta si generala precum matematica este cea mai veche , mai generala mai simpla si mai independenta. Psihologia este divizata intre biologie si sociologie.

Teoria cunoasterii nu-si are nici un loc in clasificare, iar etica este adaugata mai tirziu. Avind in vedere identitatea fundamentala care exista inevitabil intre evolutia individuala si evolotia colecitva, intelegem cum orice buna educatie intelectuala trebue si din acest punct de vedere , dupa A. Comte, sa inceapa cu studiul matematicii pentru a sfirsi cu al fizicii sociale(sociologia ).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.