Fondul de comert

Trimis la data: 2022-03-22
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 9.74 / 10
Downloads: 0
Autor: slincuroxana
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: docx
Acorda si tu o nota acestui referat:
Tema referat la disciplina Dreptul Afacerii.

Cuprins:
Reglementarea si definitia fondului de comert
Delimitarea notiunii de fond de comert de alte notiuni
1.Fondul de comert si patrimoniul
2.Fondul de comert, intreprinderea si intreprinderea economica
3.Fondul de comert si patrimoniul de afectatiune al profesionistului
Natura juridica a fondului de comert
Caracteristicile fondului de comert
Structura fondului de Comert
Elementele fondului de comert
Actele juridice cu privire la fondul de comert
Bibliografie
Reglementarea si definitia fondului de comert

Fondul de comert este mentionat, fara a fi definit, la art. 21 lit. a) si art. 42 din Legea nr. 26/1990 privind registrul comertului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Definitia fondului de comert este enuntata de legiuitor la art. 11 lit. c) din Legea nr. 298/2001 pentru modificarea si completarea Legii nr. 11/1991 privind combaterea concurentei neloiale, potrivit caruia "constituie fond de comert ansamblul bunurilor mobile si imobile, corporale si necorporale (marci, firme, embleme, brevete de inventii, vad comercial), utilizate de un comerciant in vederea desfasurarii activitatii sale".
Facand trimitere si la art. 541 din Codul civil, care prezinta universalitatea de fapt ca fiind "ansamblul bunurilor care apartin aceleiasi persoane si au o destinatie comuna stabilita prin vointa acesteia sau prin lege" si precizeaza ca "bunurile care alcatuiesc universalitatea de fapt pot, impreuna sau separat, sa faca obiectul unor acte sau raporturi juridice distincte", putem defini fondul de comert astfel: ansamblul bunurilor mobile si imobile, corporale si necorporale (marci, firme, embleme, brevete de inventii, vad comercial), pe care un comerciant, prin vointa sa, le utilizeaza - le afecteaza - in vederea desfasurarii activitatii sale, pentru obtinerea de profit.

Delimitarea notiunii de fond de comert de alte notiuni

1.Fondul de comert si patrimoniul
Patrimoniul reprezinta totalitatea bunurilor, drepturilor si obligatiilor comerciantului ce au valoare economica.
Fondul de comert cuprinde unele dintre bunurile comerciantului (respectiv pe cele afectate derularii activitatii sale), neincluzand insa creantele si datoriile acestuia. Prin urmare, fondul de comert reprezinta o parte din patrimoniul comerciantului. Cu toate acestea, in cazul instrainarii fondului de comert, anumite drepturi si obligatii ce izvorasc din contractele de munca sau din cele de furnizare de utilitati (apa, gaz, telefon etc.) se transmit dobanditorului, daca acestea nu au fost reziliate (Piperea, 2012, p. 55).
Fondul de comert este o universalitate de fapt (a se vedea dispozitiile art. 541 din Codul civil; Piperea, 2012, p. 55; Angheni et al., 2008, p. 53), pe cand patrimoniul este o universalitate de drept, o universalitate juridica.
Fondul de comert ia nastere din vointa exclusiva a profesionistului comerciant, persoana fizica sau juridica, a intreprinzatorului, care afecteaza bunurile ce compun fondul de comert unei activitati lucrative, in timp ce patrimoniul are ca izvor legea (Codul civil).

2.Fondul de comert, intreprinderea si intreprinderea economica

Intreprinderea economica este o activitate economica organizata, autonoma patrimonial si autorizata potrivit legilor in vigoare, exercitata de un intreprinzator, care cuprinde pe langa bunuri (ce fac parte din fondul de comert) si capitalul si forta de munca (capitalul uman nu este inclus in fondul de comert).
De asemenea, intreprinderea economica este o activitate economica cu scop lucrativ, constand in producerea, administrarea ori instrainarea de bunuri sau in prestarea de servicii, potrivit art. 2 lit. a) coroborata cu lit. f) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile si completarile ulterioare.
Fondul de comert este un ansamblu de bunuri mobile si imobile, corporale si necorporale afectate desfasurarii unei activitati economice. Profesionistul comerciant (persoana fizica sau juridica): exploateaza o intreprindere economica in scopul de a obtine profit; detine intotdeauna un fond de comert, al carui scop este sa atraga clientela si sa obtina profit. Ambele caracterizeaza profesionistul comerciant, fara a se confunda.
Intreprinderea, potrivit art. 3 alin. (2) si (3) din Codul civil, nu se confunda cu intreprinderea economica, reglementata de OUG nr. 44/2008 si de art. 2 din Legea nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare.
Codul civil are in vedere intreprinderea exploatata de un profesionist, indiferent daca are sau nu scop lucrativ.Prin urmare, intreprinderea, ca notiune, potrivit Codului civil, este dreptul comun in materie. In cadrul ei distingem intreprinderea economica reglementata de actele normative mentionate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.