Fonta, otelul si coroziunea metalelor

Trimis la data: 2014-11-04
Materia: Chimie
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 9.94 / 10
Downloads: 0
Autor: Stefan_P
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
FONTA este aliajul fier - carbon cu un continut in carbon care variaza intre 1,7 si 5 %, avand ca insotitoare si ; siliciul, mangan, sulf si fosfor .
Se obtine in furnal, in urma reducerilor minereurilor de fier(oxizi Fe2O3) la fier. Pentru obtinerea fontei in afara de minereurile de fier se mai utilizeaza piatra de var (CaCO3) si cocsul.Pe la partea superioara se introduce incarcatura solida - minereuri de fier, piatra de var, cocsul - iar pe la partea inferioara se sufla aer incalzit in prealabil.
Se utilizeaza la confectionarea unor piese de masini calorifere ,radiatoare etc. Cantitati mari de fonta sunt utilizate pentru obtinerea otelurilor OTELUL -este aliajul fier - carbon al carui continut de carbon nu depaseste 1.7 % Alaturi de fier si carbon in otel se mai intalnesc elementele : siliciu , mangan,fosfor si sulf.Otelul se obtine prin prelucrarea fontei.Proprietatile otelurilor variaza in funcctie de continutul de carbon al acestora.

Otelurile cu un continut de carbon mai mic de 0,5 % sunt ductile , moi si pot prelucra cu ciocanul.Otelurile cu un continut de carbon mai mare de 1,4 % sunt dure si se folosesc la fabricarea unor scule speciale pentru taierea metalelor.In procesul de obtinere a otelurilor se adauga frecvent cantitati mici de diferite metale : nichel ,crom,mangan ,vanadiu , molibden ,wolfram,astfel se obtine oteluri speciale - oteluri aliate - cu proprietati deosebite exemplu - otelul inoxidabil (contine: crom,nichel, mangan )este rezistent la coroziune. Oteluri;le cu nichel sunt rezistente la solicitari mecanice de aceea se utilizeaza in constructii de masini.

Partile metalice ale utilajelor si instalatiilor vin in contact cu diverse medii active : apa, solutiile unor substante chimice, atmosfera umeda ,gaze industriale, medii ce au o actiune oxidanta asupra materialelor respective ,datorita faptului ca din punct de vedere termodinamic sistemele metal - agent activ sunt mai putin stabile decat oxizii si sarurile ce iau nastere prin interactiunea acestor ssisteme. Prin coroziune metalica se intelege procesul de transformare, de distrugere a metalelor sub actiunea chimica sau electrochimica a mediului inconjurator , spre deosebire de eroziune care este procesul de distrugere mecanica a suprafetei metalului .

In multe cazuri coroziunea si eroziunea actioneaza simultan ,de exemplu asupra pistonului unei pompe actioneaza atat coroziunea datorita solutiei de pompatn cat si eroziunea generata de eforturi mecanice.
Rezistenta metalelor la coroziune (rezistenta anticoroziva ) se defineste prin stabilitatea lor chimica. Proprietatea metalelor ca dupa o perioada indelungata de contact in mediu activ sa nu se trasnsforme, poarta numele de pasivitate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.