Forma actului juridic civil

Trimis la data: 2012-10-17 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: alexandrud Dimensiune: 15kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In doctrina expresia de forma a actului juridic civil este folosita in sens restrans cat si in sens larg. Astfel:
- in sens restrans, prin forma actului juridic civil se desemneaza modalitatea de exteriorizare a vointei juridice, care reprezinta tocmai substanta actului civil; intelesul acesta este carmuit de catre principiul consensualismului.
- in sens larg, prin forma actului juridic civil, se desemneaza cele trei cerinte de forma: 1) forma ceruta pentru valabilitatea actului - ad validitatem

O definitie a formei actului juridic civil ar putea suna astfel: Prin forma actului juridic civil se intelege acea conditie care consta in modalitatea de exteriorizare a manifestarii de vointa facuta cu intentia de a crea, modifica ori stinge un raport juridic civil concret.

Revenind la principiul consensualismului amintit mai sus, acesta poate fi definit ca regula de drept potrivit careia, pentru a produce efecte civile, manifestarea de vointa nu trebuie sa imbrace o forma speciala. Acest principiu nu este consacrat expres de catre codul civil, insa existenta sa neindoielnica este dedusa din doua imprejurari: el este consacrat pentru anumite acte juridice civile, in articolul 1295 C.civ. pentru contractul de vanzare-cumparare, cat si in exceptiile de la principiul consensualismului, care in esenta, sunt chiar cele trei cerinte ale formei actului juridic civil.

Clasificarea conditiilor de forma ale actului juridic civil
Clasificarea conditiilor de forma se face de regula in functie de consecintele juridice ale nerespectarii lor, cuprinzand astfel:
- forma ceruta pentru valabilitatea actului juridic civil; nerespectarea ei atragand nulitatea actului; aceasta forma mai poarta denumirea si de forma ad validitatem.

- forma ceruta pentru probarea actului juridic civil, numit si forma ceruta ad probationem; nerespectarea ei atrage imposibilitatea dovedirii cu alt mijloc de proba, consecintele ei fiind mai degraba practice.
- forma ceruta pentru opozabilitatea fata de terti denumita si erga omnes; nerespectarea acestei cerinte se sanctioneaza cu inopozabilitatea, adica terta persoana poate fi in drept sa ignore actul juridic, care, trebuia conform fomalitatilor impuse de lege sa fie adus la cunostinta altor persoane.

Forma ceruta ad validitatem
Justificarea pentru necesitatea unei forme necesara pentru insasi valabilitatea actului juridic civil tine seama de anumite ratiuni, care sunt:
1) atentionarea partilor asupre importantei pe care unele acte juridice o au pentru patrimoniul celor care le fac, spre exemplu, un act de donatie.

2) exercitarea unui control prin organele statului, asupra actelor ce reprezinta importanta juridica ce depaseste interesele partilor, cum e cazul instrainarilor de terenuri.
3) asigurarea libertatii si existentei consimtamantului, cum este in cazul unui testament.
In practica ratiunile de mai sus, se intrepatrund, ele nefiind separate una de alta.
Forma ad validitatem se caracterizeaza prin insusirile urmatoare:
- este un element constitutiv, esential al actului juridic, nerespectarea lui atragand nulitatea absoluta a actului juridic in cauza.
- este incompatibila cu manifestarea tacita a vointei, aceasta forma presupunand manifestarea expresa de vointa.
- este exclusiva, adica pentru un anumit act juridic civil solemn trebuie indeplinita o anumita forma, cea autentica, de regula; exceptie face testamentul, care poate imbraca si forma olografa sau mistica.

Conditiile ce trebuie respectate pentru asigurarea formei ad validitatem sunt in esenta, urmatoarele:
- intregul act trebuie sa imbrace forma ceruta pentru valabilitatea sa, el trebuie sa contina toate clauzele in cuprinsul sau, nefiind admisa trimiterea la o sursa externa pentru determinarea continutului actului juridic.

- actul aflat in interdependenta cu actul solemn trebuie si el sa imbrace o forma speciala; asadar, un mandat dat pentru incheierea unui act solemn trebuie constatat prin procura autentica;
- actul care determina ineficienta unui act solemn, trebuie, in principiu sa imbrace si el forma speciala; exceptie face legatul, care poate fi revocat si tacit.

In campul actelor juridice civile, sunt considerate acte solemne:
-actele intre vii avand ca obiect terenuri
-contractul de societate comerciala
-donatia
-ipoteca conventionala
-subrogarea in drepturile creditorului consimtita de debitor
-testamentul

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.