Forma actului juridic nul

Trimis la data: 2013-06-11
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 8.65 / 10
Downloads: 0
Autor: Sodolescu Madalina
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Actul juridic civil este o manifestare de vointa a uneia sau mai multor persoane fizice sau juridice savarsita cu scopul de a crea, modifica sau stinge raporturi juridice civile.Sub acest aspect actul juridic se diferentiaza net de alte conduite ( actiuni) umane. Cel ce savarseste un act juridic civil este legat prin vointa sa exteriorizata fata de ceilalti ale caror situatii juridice se afla intr-o dependenta in raport cu aceasta atitudine manifestata. Vointa in actul juridic presupune o intentie. Din punct de vedere istori de-a lungul timpului s-au confruntat doua mari sisteme: sistemul formalist si sistemul consensualist.
Sistemul formalist nu recunostea validitatea actului juridic decat daca partile si-au exprimat vointa urmand anumite forme; in astfel de cazuri actul se numeste solemn. Acest sistem a caracterizat drepturile arhaice fiind si sistemul ce a stat la baza dreptului roman primitiv in care consimtamantul trebuia exprimat in forme solemne, de regula prin formule sacramentale dar si prin remiterea unui obiect oarecare, ce semnifica acordul de vointa. Acest sistem stabilea intr-un mod neindoielnic vointa partilor si facilita proba actului.

Incepand din secolul al XVI-lea dreptul modern a tins spre recunoasterea consensualismului in domeniul actelor juridice. Consensualismul se afla la punctul de convergenta a traditiei canonice cu mesajul revolutionar adoptat pentru a exalta respectarea cuvantului dat si puterea vointei omului. El emana o seductie intelectuala a unui sistem care este in acelasi timp moral si spiritualist. Dar acest sistem ramane unul idilic. Prin forma actului juridic civil se intelege, in sens larg, conditiile de forma pe care trebuie sa le indeplineasca un act juridic civil atat pentru validitatea lui, cat si pentru proba existentei si continutului actului si, de asemenea, pentru opozabilitatea actului respectiv fata de tertele persoane.

Intr-un sens restrans, prin forma actului juridic civil se intelege modul in care se exteriorizeaza vointa interna a partii ( partilor) actului juridic, adica modul in care se exprima consimtamantul. Noul cod civil, spre deosebire de vechiul Cod reglementeaza intr-un paragraf ,, Forma contractului``(art.1240-1245).. Art.1240 din noul Cod civil , alin.(1) : Vointa de a contracta poate fi exprimata verbal sau in scris. Alin. (2). :Vointa poate fi manifestata si printr-un comportament care, potrivit legii, conventiei partilor, practicilor statornicite intre acestea sau uzantelor, nu lasa nicio indoiala asupra intentiei de a produce efectele juridice corespunzatoare.

Conform art. 1241 din noul Cod civil inscrisul care constata incheierea contractului poate fi sub semnatura privata sau autentic, avand forta probanta prevazuta de lege.Articolul 1242 din noul Cod civil, alin. (1) : Este lovit de nulitate absoluta contractul incheiat in lipsa formei pe care, in chip neindoielnic, legea o cere pentru incheierea sa valabila. Alin. (2) : Daca partile s-au invoit ca un contract sa fie incheiat intr-o anumita forma, pe care legea nu o cere, contractul se socoteste valabil chiar daca forma nu a fost respectata.

Art. 1243 din noul Cod civil: daca prin lege nu se prevede altfel, orice modificare a contractului este supusa conditiilor de forma cerute de lege pentru incheierea sa.Art. 1244 din noul Cod civil: in afara altor cazuri prevazute de lege, trebuie sa fie incheiate prin inscris autentic, sub sanctiunea nulitatii absolute, conventiile care stramuta sau constituie drepturi reale care urmeaza a fi inscrise in cartea funciara. Art.1245 din noul Cod civil: contractele care se incheie prin mijloace electronice sunt supuse conditiilor de forma prevazute de legea speciala.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.