Formarea aliantelor politico - militare

Trimis la data: 2006-06-06
Materia: Istorie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 8.88 / 10
Downloads: 3157
Autor: Oana-andreia
Dimensiune: 8kb
Voturi: 252
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Intre anii 1870-1871 intre Germania si Franta a avut loc un razboi in urma caruia Franta este infranta, iar Germania obtine victoria si devine unul dintre cele mai puternice state din Europa. In fruntea Germaniei se afla cancelarul Bismarck care a pus la cale incheierea unor tratate pentru a tine Franta izolata din punct de vedere politic.
La initiativa lui, Germania va incheia tratate cu Rusia si Austria in anul 1873 punand bazele Aliantei celor 3 Imparati. Rusia se va retrage din aceasta alianta, deoarece in urma unui razboi care a avut loc in Europa ea a primit mai putine teritorii. Austria si Germania au atras de partea lor Italia nemultumita si ea de politica Frantei care avea multe colonii in Africa si care in 1882 se aliaza cu celelalte 2, formand « Tripla Alianta » sau « Puterile Centrale » (statele Austria, Germania, Italia).

In anul 1883, Romania va adera la « Tripla Alianta ». Rusia incearca sa puna si ea bazele unei aliante si se apropie de Franta. Incheie o intelegere in anul 1902, iar apoi incheie inca o intelegere cu Anglia care se decide sa devina mult mai activa pe plan politic. Anglia va incheia cu Franta o intelegere si se pun bazele celei de-a Doua Aliante numita « Tripla Intelegere » sau « Antanta » formata din Rusia, Franta si Anglia. Cele 2 aliante vor duce la declansarea primului razboi mondial.

DESFASURAREA PRIMULUI RAZBOI MONDIAL

Anii de desfasurare 1914-1918. S-a numit razboi mondial deoarece a cuprins aproape toate tarile din lume fiind prima mare confruntare de acest gen.

Cauza imediata sau pretextul care a dus la declansarea razboiului a fost atentatul de la Sarajevo(in Serbia) unde un student sarb l-a impuscat pe mostenitorul tronului Austro-Ungariei. Urmarea a fost declaratia de razboi pe care Austria a adresat-o Serbiei(28 iulie 1914). Cele 2 aliante (Puterile Centrale si Antanta) au intrat treptat in razboi.

Celor 2 aliante li s-au alaturat si alte state aliate. Puterilor Centrale s-au aliat Bulgaria si Imperiul Otoman, Italia parasind alianta si intrand in cele din urma in razboi, dar de partea Antantei.Aliatii Antantei au fost :Japonia, China, S.U.A., Italia si Romania.

S-au format 2 fronturi mari :Frontul de Vest pe teritoriul Belgiei si Frantei, si Frontul de Est pe teritoriul Rusiei, Poloniei si Germaniei. Au existat si fronturi mai mici numite Fronturi Secundare. In Europa, Frontul Sarbesc, Frontul Romanesc, Frontul Italian ;in Orient, in Asia si in Oceanul Pacific.

Anul 1914 a fost anul de inceput al razboiului, iar cele mai importante evenimente au fost :atacarea Serbiei de catre Austro-Ungaria, atacarea Frantei de catre Germania prin Belgia. Francezii reusesc cu eforturi foarte mari, in urma bataliei de la Marna sa opreasca inaintarea germana care dorea sa cucereasca Parisul. Rusia intra in razboi, ataca Germania, obtine cateva victorii in nordul Germaniei. Anglia intra si ea in razboi impotriva Germaniei si Austro-Ungariei.

Anul 1915 a fost un an al razboiului de uzura sau de transee care a macinat armatele statelor participante. Au fost folosite pentru prima data armamentele moderne :mitraliera, minele de razboi, obuzele, grenadele, echipamentul de camuflaj, casca de fier, tancurile, submarinele, avioanele. Nu s-au inregistrat modificari prea mari in situatia fronturilor. Serbia cere pace si iese din razboi.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.