Formarea functionarului public

Trimis la data: 2009-05-12
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.51 / 10
Downloads: 0
Autor: Lorena Lisiteanu
Dimensiune: 14kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Un concurs pentru recrutarea si promovarea functionarilor in administratia publica nu trebuie sa se bazeze pe probe de memorie si cunostinte enciclopedice, ci sa recurga la probe practice pentru a se vedea cum gandesc, pentru a distinge puterea lor de elaborare, capacitatea de alegere a variantei optime pentru o multitudine de solutii posibile; aceia care candideaza la functii de executie trebuie sa fie verificati in legatura cu solutionarea problemelor curente, intocmirea unor acte administrative simple si efectuarea unor operatii administrative.
Hotararea de Guvern nr.1066/2009 pentru aprobarea normelor privind formarea profesionala a functionarului public reglementeaza normele generale aplicabile in domeniul formarii profesionale a acestuia. Scopul prezentei hotarari il constituie asigurarea, in conformitate cu dispozitiile legale, a cadrului general necesar derularii procesului de imbunatatire continua a pregatirii profesionale, abilitatilor si competentelor necesare exercitarii prerogativelor de putere publica, in vederea dezvoltarii unui serviciu public stabil, profesionist, transparent, eficient si impartial, in interesul cetatenilor, precum si al autoritatilor si institutiilor publice din administratia publica centrala si locala [2].

Dispozitiile prezentei hotarari se aplica tuturor autoritatilor si institutiilor publice in cadrul carora isi desfasoara activitatea functionari publici. In cazul statutelor speciale aplicabile categoriilor de functionari publici prevazute la art. 5 din Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata, dispozitiile speciale pot reglementa prevederi referitoare la formarea profesionala.

In raport cu hotararea mai sus mentionata beneficiar de formare poate fi orice autoritate sau institutie publica ce aloca resurse financiare, umane, informationale si de timp in scopul achizitionarii de servicii de formare profesionala a functionarilor publici, precum si functionarii publici participanti la forme de realizare a formarii profesionale. Notiunea formare profesionala a functionarilor publici reprezinta procesul de instruire de tip formare continua, destinat dezvoltarii de competente si abilitati determinate, in vederea imbunatatirii calitatii activitatilor profesionale individuale desfasurate in exercitarea prerogativelor de putere publica.

Formare specializata este definita ca formarea profesionala a functionarilor publici destinata dezvoltarii acelor competente si aptitudini necesare exercitarii unei functii cu un nivel ridicat de complexitate si care necesita abilitati si aptitudini specifice, desfasurata intr-un cadru organizat, pe o durata de timp relativ extinsa, cu grupuri - tinta definite si constituite limitativ, de regula pe baza de selectie, si tratand o tematica multipla, corelata intr-o succesiune logica si axata pe atingerea scopului principal.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.