Formarea poporului roman si a limbii romane

Trimis la data: 2012-12-29
Materia: Istorie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 9.31 / 10
Downloads: 0
Autor: eugen13
Dimensiune: 12kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In a doua jumatate a mileniului I apar popoarele romanice europene, in acest proces incadrandu-se si formarea poporului roman sau etnogeneza romaneasca asa cum a fost denumit procesul de catre istoricii vremurilor.
Popoarele romanice s-au constituit printr-o dubla asimilare: autohtonii din provincile stapanite de Roma au asimilat pe colonistii romani, apoi au asimilat cultura romana, romanizandu-se astfel deplin.
Invatand limba latina, populatiile bastinase au pastrat si un numar mic de cuvinte din propriile limbi. In limba romana s-au mentinut aproximativ 160-170 de cuvinte din limba traco-dacica, numar ce reprezinta o zecime din cele 1700 de cuvinte de baza ale limbii romane.
Cuvintele de origine traco-dacica se refera la corpul omenesc (buza, ceafa), familie (copil, mos, prunc, zestre), locuinta (vatra, catun), ocupatii (baci, urda), plante (brad, mazare), animale sau pasari (barza, manz), unele actiuni ( a rabda, a zburda) dar si altele.

Tot de la traco-daci s-au pastrat si numele principalelor ape curgatoare: Donaris - Dunare ; Alutus- Olt; Argessos - Arges; Maris- Mures; Pathissus - Tisa ; Samus - Somes . A doua asimilare s-a produs prin integrarea migratorilor de catre populatiile romanice.
Latina populara vorbita pana in secolul al VI-lea va face loc dialectelor latine, din care au evoluat limbile romanice: romana, franceza, italiana, spaniola si portugheza. Continuitatea autohtonilor implica dainuirea dacilor dupa anul 106 si continuitatea daco-romanilor dupa retragerea aureliana din 271 d.Hr.

Limba latina continua sa fie vorbita in Dacia si dupa retragerea aureliana, acest lucru fiind dovedit de inscriptii, dintre care unele datand din secolul al IV-lea. Din perioada secolului al III-lea dateaza si un numar mare de tezaure monetare cum ar fi Tezaurul cu monede de aur descoperit la Hunedoara. Lingvistica ofera la randul ei dovezi convingatoare cu privire la continuitate.Terminologia crestina a limbii romane este de factura latina, lucru dovedit prin cuvintele de baza din vocabularul religios: Dumnezeu, biserica, a boteza, crestin, cruce, inger, Paste. Hidronomia pastrata inca din epoca dacica, s-a transmis prin filiera daco-romana.

Toate aceste marturii prezentate anterior conduc la concluzia ca poporul roman s-a format pe teritoriul locuit de stramosii sai. Latina populara vorbita de populatia romanizata din Dacia si Moesia se transforma in secolele VII-VIII intro limba noua, limba romana, care prin structura gramaticala este o limba romanica. Cele cateva cuvinte pe care limba romana le are in comun cu limba albaneza ( codru, mal, mazare) sunt ramasite din fondul ilirio-tracic, ce a fost predominant in spatiul carpato-balcanic pana la cucerirea romana.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.