Formarea preturilor produselor agricole

Trimis la data: 2011-08-18 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 25 Nota: / 10 Downloads: 12
Autor: Alexandra alexandra Dimensiune: 181kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Principalul aspect al acestui studiu este proiectarea si structurarea analizei in jurul unui sistem de indicatori, respective stabilirea unui sistem de indicatori de evaluare a impactului PAC asupra producatorilor si consumatorilor;monitorizarea si analiza indicatorilor de impact a PAC asupra producatorilor si consumatorilor in scopul evidentierii eficientei mecanismelor de aplicare, functionalitatii Organizatiilor Comune de Piata,performantei agriculturii, comportamentului consumatorului; compararea diferitelor forme de sprijin din perioada de preaderare si postaderare prin evidentierea implicatiilor asupra producatorilor, procesatorilor si consumatorilor.

Obiectivele in domeniul preturilor produselor agricole sunt numeroase si descriu in linii generale ceea ce o firma doreste sa realizeze prin intermediul politicii de preturi. In cazul corporatiilor transnationale, obiectivele de preturi se inscriu in misiunea generala a organizatiei, iar obiectivele prezentate in continuare pot fi restranse in trei mari categorii: obiective axate pe profit, obiective axate pe volumul desfacerilor si obiective axate pe concurenta.

Preturile produselor agricole s-au abordat,multa vreme,in mod diferit pe plan national si international.Desi in prezent se manifesta tendinta de aliniere a preturilor interne la preturile mondiale,sub presiunea concurentei si a internatinalizarii pitelor agricole,exista mari diferentieri in ceea ce priveste nivelul acestora ca urmare a politicilor unor tari de subventionare a agriculturii.

Desi inteventiile au avut si mai au inca un anumit rol in mentinerea unui nivel ridicat preturilor produselor agricole, raporturile cerere-oferta pe piata interna sunt determinate,iar in perspectiva liberalizarii schimburilor agricole internationale preturile interne se vor alinia la evolutiile preturilor pietei mondiale.Acest curs il vor urma si tarile in tranzitie la economia de piata,ca si tarile in curs de dezvoltare care nu au resurse de sustinere a unor preturi interne la un nivel ridicat.

Formarea preturilor pe piata agricola modiala este rezultatul jocului liber al cererii si ofertei,interventiile organismelor internationale asigura doar anumite reglementarisi facilitati in baza acordurilor la care tarile lumii sunt parte.Interventiile asupra pietei mondiale sunt selective si temporare in caz de dezechilibre majore si pentru a preintampina dezastre umanitare.

Preturile produselor agricole au o serie de caracteristici:sunt fluctuante in functie de nivelul ofertei,de perisabilitate,posibilati de stocaj, raritate,calitate,au tendinte de stabilizare,reducere,distorsiune in favoarea oraselor;pot creste sau reduce veniturile producatorilor;pot reduce, stabiliza sau creste preturile de consum;se pot apropia de preturile inputurilor agricole sau se poate adanci foarfeca preturilor;preturile interne pot fi aliniate la preturile internationale de referinta sau pot fi peste,sau sub nivelul acestora.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.