Formatiuni structurale citoplasmatice

Trimis la data: 2004-12-12 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 20
Autor: Dascalu Bogdan Dimensiune: 16kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Citoplasma neurolnală, elastică şi deformabilă, are o structură complexă, în care coexistă emulsii şi soluţii şi prezintă o reacţie alcalină, cre trece spre cea acidă pe măsura înnaintării în vârstă. Este constituită din hialoplasmă ( omogenă şi hialină ) şi organitele intracelulare – formaţiuni adaptate diferitelor funcţii neuronale.

În compoziţia citoplasmei predomină apa (65-95%), al cărei procent creşte progresiv de la nucleu spre periferia celulei. Componente caracteristice materiei vii, deţinătoarele proprietăţilor biologice fundamentale, proteinele citoplasmatice reprezintă 15 – 20% din greutatea celulei, fiind predominante atât ca holo- cât şi ca hetero-proteine.

Cercetări biochimice a arătat că macromoleculele proteice din citoplasmă sunt dispuse în lanţuri polipeptidice paralele, unite între ele prin legături de hidrogen, electro-valente, Van der Walls, covalente, sau prin punţi disulfidice. Macromoleculele proteice sunt unite între ele prin conexiuni intramoleculare constituind micelii, care, prin legături intermicelare, formează o reţea tridimensională neordonată ce va alcătui citoscheletul.

În formarea agregatelor macromoleculare un rol important pentru stabilirea legăturilor – maimult sau mai puţin labile, în funcţie de anumiţi factori externi sau de starea funcţională a celulei – au H+ şi electroliţii, care pătrund în scheletul intermicelar şi determină formarea câmpurilor electrice, cu rol important în menţinerea şi organizarea citoscheletului, a cărui structură este într-o perpetuă mişcare prin ruperea şi înnodarea continuă a legăturilor în căutarea unui echilibru fluent pe care materia vie nu-l găseşte niciodată.

Citoplasma mai cuprinde lipide sub formă de lecitine, cefaline, sfingolipide, cerebrozide, precum şi glucide, fie ca elemente structurale (mucopolizaharide), fie ca substanţe de rezervă (glicogen). În sfârşit, în citoplasmă se găsesc şi săruri minerale (1%) sub formă de ioni sau combinaţii cu alţi compuşi, precum şi substanţe organice şi în special enzime.

1.2 Mitocondriile
Mitocondriile sunt mai puţin numeroase în neuron decât în alte celule ale organismului, numărul lor ( 5 – 10000 ) variind în funcţie de tipul neuronului şi fiind mai numeroase în celulele din cornul anterior, comparativ cu alţi neuroni (celulele Purkinje, ganglionii bazali).

Mitocondriile, prezente atât în corpul celular cât şi în dendrite şi axon, sunt sediul proceselor oxidative care eliberează energia chimică prezentă în substraturile organice şi o converteşte în forme uşor utilizabile de către structurile celulare. Nu este, deci, surprinzător că în neuron agregatele mitocondriale sunt preferenţial localizate în acele sectoare cu cele mai mari nevoi energetice (sinapse, în apropierea memebranei etc.) .

Mitocondriile sunt constituite dintr-un complex fosfo-lipido-proteic (conţinând din greutatea uscată 65 – 70% proteine, 25 – 30% lipide, în majoritate fosfolipide, şi 0,5% ARN), au o formă ovoidă, lungimea de 0,25 – 10µ şi diametrul de 0,25 – 5µ. Pereţii mitocondriali sunt formaţi dintr-o memebrană externă şi una internă care prezintă spre interior o serie de septuri sau creste mitocondriale, trensversale în neuroni şi longitudinale în dendrite, axoni sau sinapse, compartimentând conţinutul mitocondriei într-o serie de loji şi realizând astfel, într-un volum mai mic, o suprafaţă cât mai mare necesară diferitelor procese enzimatice.

Între cele două memebrane există un spaţiu de 120 – 160Å, iar interiorul (matricea) este plin cu un fluid, care în mod obişnuit este mai dens decât citoplasma şi în care a fost demonstrată prezenţa cationilor. Se pare că între membrana interă şi cea externă există unele deosebiri în ceea ce priveşte structura lipoproteică, fapt care s-ar reflecta şi în posibilităţile diferite de tresport al substanţrlor prin cele două membrane.

Membrana mitocondrială nu are numai rolul simplu de delimitare fizico-chimică, ci este şi o stuctură funcţioală copmlexă ce participă permanent la reglarea metabolismului mitocondrial, comportându-se ca un sistem reversibil şi selectiv (membrana internă fiind selectivă pentru unele substanţe, cea externă pentru altele).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.