Forme de realizare a evaziunii fiscale pe plan international si implicatii ale acestora

Trimis la data: 2007-03-14 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 16 Nota: / 10 Downloads: 3
Autor: Monica Dimensiune: 31kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Referat despre Forme de realizare a evaziunii fiscale pe plan international si implicatii ale acestora
Evaziunea fiscală internaţională stimulată de existenţa unor mici entitaţi juridice cu statut special sau de tip statal ,numite in literatura secolului xx paradisuri sau oaze fiscale, nu este un fenomen caracteristic lumii contemporane. Aceasta a existat din vechime .În Grecia veche, insulele din vecinătatea Atenei erau utilizate de către comercianţi pentru stocarea mărfurilor . În felul acesta se evita un impozit de 2% perceput de cetate asupra importurilor si exporturilor . În secolele XVI-XVIII, Flandra a devenit un paradis, întrucât comerţul efecutat prin porturile sale era supus la obligaţii fiscale si restricţii minore .

Referat despre Forme de realizare a evaziunii fiscale pe plan international si implicatii ale acestora
Momentul care marcheză creşterea importanţei paradisurilor fiscale îl reprezintă sfârşitul celei de-a doua mari conflagraţii militare mondiale. Specialiştii americani în societăţi multinaţionale D.K.Eiteman şi A.L.Stonehill considera că aceasta se datorează creşterii numarului filialelor unei societăţi–mamă . Aceaste filiale la origine au servit extinderii societăţilor mamă în străinatate,pe picior de egalitate cu alte societăţi din ţări care permiteau anumite amânări fiscale şi pentru a servi ca loc de refugiu (siguranţă) pentru capitalurile destinate a fi reinvestite sau repatriate .

Ulterior filialele străine au început să fie utilizate ca mijloc de evaziune fiscală. Definiţiile date paradisurilor fiscale nu sunt în întregime satisfăcătoare şi se poate propune abordarea conceptuală aparţinând lui Roger Brunet : ”se numeşte paradis fiscal un teritoriu în care persoane fizice sau societăţi au impresia de a fi mai puţin impuse decât altundeva” .

A considera paradisul fiscal ca un mijloc de producere a fraudelor fiscale este puţin cam exagerat .Această afirmaţie se bazează pe faptul că frauda fiscală este sancţionată pecuniar şi penal ,în timp ce contribuabilii care utilizează avantajele oferite de aceste entitaţi teritoriale nu sunt sancţionaţi .Prin urmare este mai corect a susţine că paradisul fiscal constituie un mijloc, un instrument prin care se realizează evaziunea fiscală internaţională , de către contribuabilii care caută un tratament fiscal mai avantajos . Astfel , din punct de vedere spaţial se pot identifica evaziunea fiscală la nivel naţional sub forma evaziunii fiscale legale şi fraudei fiscale şi evaziunea fiscală internaţională stimulată de prolieferarea paradisurilor fiscale.

Într-o definiţie mai completă evaziunea fiscală este reprezentată ca fiind sustragerea prin orice mijloace de la impunerea sau de la plata impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi alte sume datorate bugetului de stat, bugetelor locale, bugetului asigurărilor sociale de stat şi bugetelor fondurilor speciale de către persoanele fizice sau juridice române sau străine.

În funcţie de modul cum este realizată, sustragerea de la impunere poate fi: sustragere realizată la “adăpostul legii” şi sustragere care se realizează cu încălcarea legii, fiind, deci, ilicită sau frauduloasă. Pe măsura adâncirii cooperării economice internaţionale şi a dezvoltării pe multiple planuri a relaţiilor dintre state cu sisteme fiscale diferite şi cu un nivel de fiscalitate diferit evaziunea fiscală nu se manifestă doar ca un fenomen intern, naţional, ci a devenit unul internaţional.

În ţările cu o experienţă bogată în fiscalitate adaptată cerinţelor economiei de piaţă, evaziunea fiscală (specifică mai ales T.V.A.) poate fi întâlnită şi sub forme cum sunt:
- frauda pe termen lung, care apare atunci când un agent economic, care şi-a creat in timp o bună reputaţie prin comportament şi rezultate, încetează brusc plăţile, declarându-se în stare de faliment, după ce în prealabil a avut grijă să-şi transfere profitul în altă ţară;

- frauda pe termen scurt, care poate fi întâlnită atunci când o noua întreprindere înfiinţată ( cu intenţia ascunsă de a obţine bani prin pretenţii false), înaintează organelor fiscale o cerere justificată de rambursare a T.V.A., însă după rambursare întreprinderea în cauză îşi încetează activitatea, iar plătitorul dispare;

- sindromul “Phoenix”, când o firmă ce avea obligaţii de plată a T.V.A. se declară în stare de faliment sau se lichidează, dar apare o altă firmă cu acelaşi director. În acest caz, organelor fiscale le revine sarcina de a încerca să încaseze impozitul de la unitatea falimentară sau lichidată;

- sindromul “companiilor multiple”, apare în cazul în care sunt înregistrate mai multe firme, printre care şi una fantomă. Aceasta din urmă solicită rambursarea taxei pe valoarea adăugată fără să fi participat la plata celei colectate, după care dispare;

- manipularile insignifiante care se concretizează în efectuarea unei serii de modificări mărunte în contabilitate, ca, de exemplu: omiterea de la însumare a unor pagini, înregistrarea repetată a unor facturi de intrare, reportare greşită.Toate acestea conduc la întocmirea unui decont T.V.A. incorect.

Toate sistemele fiscale trebuie să fie echitabile, sau dacă este posibil cât mai puţin inechitabile. Indiferent de formă, evaziunea fiscală constituie un obstacol important în realizarea acestui deziderat de egalitate în faţa impozitului. Aceasta cu atât mai mult cu cât, unii contribuabili se pot sustrage mai uşor de la plata obligaţiilor fiscale, comparativ cu alţii.

Implicaţiile evaziunii fiscale sunt de natură economică şi socială. Pe plan economic aceasta influenţează desfăşurarea normală a concurenţei. Sub aspect social determină creşterea obligaţiilor fiscale suportate de restul contibuabililor şi nemulţumirii în rândul membrilor societăţii.


I.1 Caracteristicile paradisurilor fiscale:
1) În primul rând aceste entităţi juridice oferă avantaje fiscale comparativ cu alte entităţi juridice, societăţilor care îşi stabilesc sediul social, sau persoanelor fizice care îşi au rezidenţa pe teritoriul acestora . Scopul îl constituie atragerea societăţilor în expansiune, atragerea de capital şi stimularea aparitiei de activităţi necesare asigurării echilibrului economic şi social . Facilităţile fiscale utilizate în vederea îndeplinirii scopului urmărit sunt multiple : scutirea de impozit a veniturilor sau a profiturilor realizate ,sau aplicare unei cote extrem de reduse .

2) O altă caracteristică esenţială o constituie protecţia prin lege a operaţiunilor financiare sau comerciale realizate de persoane fizice sau juridice.Nu este de neglijat faptul că paradisurile fiscale dispun de acorduri fiscale in vederea dublei impuneri a veniturilor cu ţările industrializate. Prin acestea se urmăresc asigurarea reducerii impozitului aplicat in mod normal investiţiilor străine faţă de cel din ţările semnatare. Aceste entităţi pentru a asigura un regim fiscal privilegiat îşi adaptează permanent legislaţia fiscală în concordanţă cu evoluţia acesteia pe plan internaţional.

3) Alte caracteristici privesc: dezvoltarea unui sistem bancar lipsit de reglementări restrictive şi constrângeri, care asigură rapiditatea operaţiunilor înăuntru şi în afara graniţelor, absenţa unui control asupra schimburilor, cu excepţia operaţiunilor legate de devize străine, precum şi asigurarea unor mijloace de comunicaţie (telefon, telex,telegraf, servicii aeriene) la un înalt nivel funcţional.
I.2 Clasificarea paradisurilor fiscale

Paradisurile fiscale se pot împărţi în principale şi secundare.În cadrul celor principale se pot identifica şase tipuri de ţări.
- Ţări care nu aplică niciun fel de impunere asupra veniturilor şi creşterilor de capital pentru persoane fizice: Bahamas, Bahrein,Bermude,Insulele Cayman, Nauru,Saint-Vincent, Turks şi Caicos,Vanuatu şi Principatul Monaco.

- Ţări in care impozitul pe venit sau beneficiu este stabilit pe o bază teritoriala: Costa Rica, teritoriul Hong Kong , Liberia, Malaiezia, Panama, Filipine, Venezuela, Marea Britanie.În aceste ţări contribuabilii beneficiază de o exonare a beneficiilor, obţinute prin operaţiuni realizate în afara teritoriului.

- Ţări in care cotele de impunere sunt mai puţin ridicate: Liechtenstein, Elveţia, Insulele Virgine britanice, Antilele olandeze, Jersey, Irlanda.

- Ţări care oferă avantaje specifice societăţilor tip holding sau societăţilor off-shore: Luxemburg, Singapore, Ţările de Jos.

- Ţări care oferă exonări fiscale industriilor create in vederea dezvoltărilor: Irlanda pentru societăţile create înainte de 1 ianuarie 1981.

- Ţări care oferă alte avantaje specifice anumitor societăţi: Antigua,Anguilla, Grenada, Jamaica, Barbados.

În paradisurile fiscale secundare se includ atât ţări mici cât şi ţări industrializate, în care nivelul de impunere a anumitor forme de venit este ridicat, dar în care există dispoziţii legale cu caracter particular, care pot fi utilizate într-o operaţiune de tax planning de către investitori.

Din categoria micilor entităţi teritoriale sunt relevante următoarele exemplificări: Vatican, Republica Malteză, Polinezia franceză, Insulele Tonga, Insulele Maurice,Republica Djbouti, Haiti, Insulele Virgine, Jamaica, Taiwan. Acestea fie că nu aplică nici ...

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.