Formele Antropice ale Carbonului+ Siliciul

Trimis la data: 2007-02-23 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 1132
Autor: Nico_raitan Dimensiune: 11kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Carbonul are simbolul C, numarul atomic Z= 6, masa atomica A= 12,011, valenta IV.In natura,carbonul se gaseste atat liber,cat si sub forma de combinatii. In stare libera,carbonul se gaseste sub trei forme alotropice: diamantul, grafitul si asa numitul carbon amofr care se gaseste in carbunii de pamant.

In stare pura, diamantul este o substanta cristalizata in sistemul cubic( in centrul unui tetraedru regulat se gaseste un atom de carbon inconjurat la distante egale de alti patru atomi de carbon, situati in varfurile tetraedului). Este incolor, transparent, cu densitatea 3,51 g/cm cub si duritatea 10 (cea mai mare), este rau conducator de caldura si electricitate si este transparent pentru razele X, aceasta servind ca mijloc de identificare. Avand un indice de refractie foarte mare, disperseaza puternic razele de lumina ce-l strabat producand jocurile de lumina caracteristice diamantului.

Diamantul nu este atacat de acizi si nici de baze. Incalzit la peste 200 grade celsius in oxigen curat arde trecand in bioxid de carbon si la 1.000 grade celsius, in lipsa aerului se transforma in grafit.

Diamantul, afara de varietatea incolora, mai poate fi colorat in albastru,galben si in negru. Diamantul impur,de culoare neagra, cu numele de carbonado, este intrebuintat la confectionarea varfurilor de burghie pentru perforarea stancilor dure, la gaurirea otelului si a fontei, la taiatul sticlei etc. Varietatile curente de diamant se intrebuinteaza la confectionarea bijuteriilor. In acest scop, diamantele sunt taiate si slefuite sub forma de briliante si rozete, dupa anumite reguli. Masa diamantelor se exprima in carate, un carat reprezinta 0,205 g. Diamantul se gaseste raspandit in sudul Africii in India,Brazilia,Siberia etc.

Grafitul este mai raspandit decat diamantul.

Zacaminte importante de grafit se gasesc in Ceylon, Madagascar, Siberia Orientala, Coreea, Austria etc.Grafitul se deosebeste mult de diamant, datorita structurii cristaline. Cristalizeaza in sistemul hexagonal. Atomii de carbon sunt asezati in plane paralele, in varfurile unor hexagoane regulate. Grafitul este mai reactiv decat diamantul. Prin ardere in oxigen (la peste 690 grade celsius) trece in bioxid de carbon.

Grafitul natural este opac, de culoare neagra-cenusie, cu luciu metalic ca al otelului. Este moale si unsuros la pipait. Spre deosebire de diamant, grafitul este bun conducator de caldura si electricitate si are densitatea 2,1-2,3 g/cm cub.

Se intrebuinteaza la fabricarea minelor de creioane (a caror tarie se modifica prin adaugarea de argila), la confectionarea creuzetelor refractare rezistente la temperaturi foarte inalte folosite pentru topirea metalelor, la fabricarea electrozilor, la acoperirea tiparelor in galvonoplastie, la periile colectoare de la dinamurile electrice, ca lubrefiant pentru masini amestecat cu uleiuri minerale etc.

Carbonul amorf.

Carbonul amorf este denumit impropriu astfel, deoarece in realitate el are o structura cristalina foarte fina (microcristalina), asemanatoare grafitului.Carbunele amorf se prezinta in diferite varietati de carbuni artificiali, cum sunt: mangalul (carbunele de lemn), carbunele de oase(negru animal), cocsul, carbunele de retorta, carbunele de fum, etc si in carbunii de pamant sau fosili, produsi prin descompunerea lenta la temperaturi si presiuni inalte , a trunchiurilor de arbori(incarbonizare).

Dintre carbunii de pamant, cel mai vechi este antracitul care contine 94-97 % C si care prin ardere dezvolta multa caldura, 8.700 kcal/kg. Carbunii mai noi sunt huila si lignitul iar turba se formeaza si in zilele noastre, in asa numitele turbarii, din plantele cazute pe fundul baltilor si acoperite cu mal. Carbunii de pamant sunt utilizati drept sursa de energie in centrale termoelectrice.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.