Formele integrarii economice

Trimis la data: 2013-03-06
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.88 / 10
Downloads: 0
Autor: X y
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Asa cum notiunea de integrare economica interstatala este una complexa, reflectand multitudinea de relatii care se stabilesc intre doua sau mai multe state care isi conjuga eforturile spre atingerea unui obiectiv comun, tot asa si formele pe care le imbraca aceasta sunt determinate in functie de complexitatea acestor relatii. In literatura de specialitate, bogata in delimitari ale conceptului de integrare, autori de prestigiu in domeniu au distins, in functie de o serie de criterii economice, politice, geografice, structurale, etc
Intre cooperare si integrare exista atat deosebiri de fond cat si de forma, diferentieri de natura cantitativa si calitativa. In timp ce cooperarea include actiuni care au drept scop diminuarea discriminarilor pornind de la complementaritatea si convergenta intereselor, integrarea economica contine masuri care au drept rezultat eliminarea unor forme de discriminare in relatiile dintre entitatile integrate si crearea si aplicarea unui set de discriminari in relatiile cu tertii.

Din acest punct de vedere, acordurile de cooperare economica internationale pot fi considerate forme ale cooperarii internationale, in in timp ce eliminarea barierelor tarifare sau non-tarifare in schimburile comerciale reprezinta un act de integrare economica.
c/.clubul de comert preferential format din doua sau mai multe tari care isi reduc taxele la importul reciproc al tuturor bunurilor, deci practic atunci cand realizeaza un schimb de preferinte tarifare intre ele. Tarile membre isi pastreaza tarifele vamale initiale fata de tarile terte.

Exemplul clasic de club de comert prefential il constituie Sistemul de Preferinte al Commonwealthului, creat in anul 1932, intre Marea Britanie si 48 de tari asociate din Commonwealth.d/.zona de comert liber reprezinta acea forma a integrarii prin care doua sau mai multe tari convin sa inlature barierele tarifare si netarifare dintre ele, pe baza unui acord prefential de comert, dar fiecare tara isi mentine propriile bariere comerciale in comertul cu tarile nemembre. Unii autori considera zonele de comert liber ca fiind o etapa de baza, in mod obligatoriu premergatoare crearii uniunilor vamale.

In spatiul european s-au format, de-a lungul timpului, o serie de forme integrative simple de tipul zonei de comert liber dintre care cea mai cunoscuta este Asociatia Economica a Liberului Schimb. Aceasta a luat nastere pe baza Conventiei de la Stockholm din 21 iulie 1959 incheiata intre Austria, Danemarca, Norvegia, Portugalia, Suedia, Elvetia si Marea Britanie, carora li s-au alaturat in timp si alte state europene care nu faceau parte din celelate structuri integrative aflate in Europa in perioada respectiva. In prezent AELS-ul este format din Islanda, Lichtenstein, Norvegia si Elvetia. Cu exceptia Elvetiei, toate celelate state membre ale AELS sunt si componente ale Spatiului Unic European.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.