Formularea optiunilor strategice fundamentale la nivelul SC DEUTEK SA

Trimis la data: 2014-01-30
Materia: Marketing
Nivel: Facultate
Pagini: 23
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: alinapandaru
Dimensiune: 63kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Industria de producere a grundurilor, vopselelor si diluantilor a constituit unul dintre domeniile performante de activitate din Romania in ultimii ani, atragand un volum apreciabil de investitii si reusind sa atinga un nivel tehnologic foarte apropiat de companiile din Comunitatea Europeana. Industria romaneasca de pana in 1990 a fost formata din mari producatori ce acopereau 50-60% din piata. Companiile rezultate prin privatizarea acestor unitati acopera in prezent un procent scazut, restul fiind ocupat de unitati de productie private deschise dupa 1990 si importatori.
Lansarea noului produs, vopseaua auto DANKE, este rodul unei munci sustinute a departamentului de cercetare-dezvoltare in colaborare cu departamentul de marketing. Conducerea firmei a dat credit echipei special constituite pentru producerea si lansarea acestui produs, alocand fonduri importante.

Noul tip de vopsea este un produs revolutionar, capabil sa surclaseze marcile concurente si sa ocupe locul intai in cerintele consumatorilor. Calitatile sale speciale: de a nu se zgaria si de crestere a gradului de aerodinamicitate a suprafetei vopsite, ii asigura o pozitionare de top pe piata de specialitate.

1.1. Identificarea pietei (a produsului generic)
In Romania, cererea de vopsele a crescut odata cu dezvoltarea domeniului constructiilor de locuinte si industriale, preluarea de catre Renault-Franta a S.C. Automobile Dacia S.A. Pitesti si deschiderea liniei de asamblare auto Daewoo-Romania. Vopselele sunt produse care se adreseaza consumatorilor casnici si industriali. Tendinta manifestata in ultima perioada (1998, 1999) este cea a orientarii firmelor producatoare sau importatoare catre consumatorii casnici, acestia reprezentand un segment de piata cu un potential de consum in continua crestere, desi aici concurenta este deosebit de puternica.

Un avantaj al abordarii cu mai multa atentie al acestui segment de piata este cel al recuperarii sigure si mult mai rapide a creantelor decat in segmentul consumatorilor industriali. Acest fapt explica cresterea ponderii consumatorilor casnici la 33.5% in 1999, fata de 21% cat reprezenta aceasta in 1998.

1.In zona Moldovei piata este reprezentata de firma Sayegh Conex - Iasi, motiv pentru care credem ca impunerea pe aceasta piata este o solutie, urmand ca dupa ce obiectivele de a atrage cat mai multi clienti si de a satisface pe deplin nevoile consumatorilor nostri vor fi satisfacute, vom incerca sa ne extindem si in celelalte zone ale tarii.

1.2. Caracterizarea pietei (a produsului generic)
Piata produselor chimice: vopsele, chituri, grunduri, diluanti se caracterizeaza prin concentrare, stabilitate si concurenta intensa.
Piata vopselelor a inceput sa se structureze, treptat. In prezent, exista cativa mari producatori interni, atat straini, cat si fostele fabrici de stat, dar si importatori.Majoritatea consumatorilor 62% prefera sa cumpere vopsele cu nume de marca impus pe piata, in timp ce restul consumatorilor, 38% prefera alte marci.

Piata vopselelor nu este fragmentata si are niste marci majore care sa polarizeze vanzarile. Din punct de vedere al cererii, in cazul vopselelor este important atat pretul cat si calitatea si ambalajul. In continuare, totusi piata va pune din ce in ce mai mult accent pe calitate, fiind dispusa in timp, chiar sa plateasca mai mult pentru a obtine un produs superior din punct de vedere al durabilitatii, al imaginii, al stralucirii.

La randul lor, producatorii vor incerca sa ofere produse mai sofisticate care sa aduca un plus privind caracteristicile celorlalte categorii de vopsele (vopsele epoxidice, poliuretanice si alchidice pentru pardoseli; vopsea speciala pentru protectia si impermeabilizarea suprafetelor din beton la bazine de inot si piscine; vopsele epoxidice cu rezistenta la temperaturi de 150 grade Celsius, grunduri si vopsele epoxidice cu rezistenta la substante chimice corozive).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.