Fotoconductanta in materialele semiconductoare

Trimis la data: 2014-05-18
Materia: Fizica
Nivel: Liceu
Pagini: n/a
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: ceveiiulia
Dimensiune: 453kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pptx
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cele mai utilizate materiale semiconductoare sunt materialele solide cristaline anorganice. Aceste materiale pot fi clasificate in functie de grupele tabelului periodic in care se incadreaza fiecare element chimic component.Cele mai utilizate materiale semiconductoare sunt:
Germaniu(Ge)
Siliciu(Si)
Diamant(C)
Carbura de Siliciu(SiC)
Siliciu-Germaniu(Si-Ge)
Presupunem ca pe suprafata unui semiconductor cade un fascicul de lumina.
Daca energia ionilor incidenti este suficienta sa excite un electron din banda de valenta in banda de conductie atunci in urma absorbtiei unui foton va aparea un electron liber in banda de conductie si un gol liber in banda de valenta.

Electronii unui element ocupa straturile cele mai apropiate de nucleu si sunt stransi legati de atom.La formarea cristalului, nivelele electronice ale atomilor exteriori se regasesc in benzi de stari de energie
Acestea se numesc benzi de stari permise.

Ultima banda de stari energetice ocupate de electronii legati de atomi se numeste banda de valenta.Electronii avand aceste energii nu se pot misca in cristal.Electronii cu energii mai mari decat cele din banda de valenta devin liberi, se pot misca dand nastere unui curent electric;
Aceste stari se gasesc in banda de conductie a cristalului.

Cele doua benzi de stari permise sunt separate de un interval de energii nepermise pentru electroni numit banda interzisa. Banda interzisa este o caracteristica a materialului, care reflecta abilitatea acestuia de a genera un curent electric;Largimea benzii interzise exprima energia necesara unui electron din banda de valenta pentru a deveni liber.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.