Fotografia judiciara

Trimis la data: 2015-11-23 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 17 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: zadakiel Dimensiune: 950kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Din punct de vedere etimologic, cuvantul fotografie provine din grecescul ,,photosgraphein unde ,,photos'' inseamna ,,lumina'' iar ,,graphein''inseamna ,,a inregistra'', deci fotografia in aceasta aceptiune este o ,,scriere cu lumina'' .
In acceptiunea clasica, fotografia este o tehnica cu ajutorul careia se pot reproduce si fixa, imaginile luminoase ale obiectelor folosind proprietatea luminii de a descompune unele saruri de argint.
Fotografia judiciara detine un loc de frunte printre numeroasele metode si procedee tehnico-stiintifice folosite la fixarea, ridicarea si examinarea criminalistica a urmelor si mijloacelor materiale de proba.

In anul 1839 Daguerre a pus la punct procedeul fixarii imaginilor fotografice, intr-o forma apropiata de cea a fotografierii moderne. La foarte scurt timp, respectiv in anul 1840, acest procedeu a inceput sa fie folosit de catre politia belgiana (la inchisoarea din Bruxelles). Primul serviciu specializat in fotografiere a fost infiintat in cadrul Prefecturii Politiei din Paris - in anul 1872 -, activitatea sa fiind axata, in principal, pe adaptarea acestui procedeu la specificul judiciar. Dupa anul 1979 activitatea acestui serviciu a fost perfectionata continuu de catre A. Berttilon.

In majoritatea tarilor anglo-saxone, inventatorul fotografiei este considerat Sir Fox Talbot, care a perfectionat, in 1844, procedeul fotografic pozitiv-negativ prin folosirea unei hartii translucide.
Ideile fundamentale ale fotografiei in culori au fost elaborate in anul 1869 de catre francezii Ducos du Hauron si Charles Cros.
Primele servicii specializate sunt consemnate in Chicago (1855) si Paris (1872). Fotografia judiciara va fi perfectionata de Alphonse Bertillon, dupa anul 1879.

R.A. Reiss,, ...un raport, oricat de documentat, nu va putea reda niciodata oroarea unui asasinat, ca o fotografie" .
Romania este printre primele tari care au beneficiat de aceasta descoperire: in 1843 se fac la Bucuresti primele portrete dagherotip, iar dupa 1848 s-au remarcat: Carol Popp de Szatmari (fotograful domnitorilor Bibescu, Stirbei si Alexandru Ioan Cuza), considerat primul fotoreporter de razboi din lume; Ludwig Angerer, un farmacist austriac si Costache Sturdza Scheianu, primul fotoAZgraf amator din tara noastra.

In 1879 se infiinteaza serviciul fotografic la Politia Capitalei, iar in 1888, infractorii sunt inregistrati alfabetic si fotografiati (Constantin Turai).
In anul 1904, dupa cum am mai subliniat, apare Manualul tehnic de medicina legala al lui Nicolae Minovici, unde, in capitolul IX, intitulat "Fotografia judiciara", se stabilesc reguli stiintifice pentru fotografia de semnalmente. Citam: "E cunoscuta regula potrivit careia astazi, in antropometrie, este greu de a face o verificare la o varsta mai jos de 21 ani, si absolut imposibila la o varsta de 18 ani, fara ajutorul unei fotografii de profil alipita la celelalte semnalmente."

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.