Fotosinteza

Trimis la data: 2012-02-26 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 3
Autor: Pol poll Dimensiune: 19kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Fotosinteza este procesul prin care plantele verzi sintetizeaza substante organice de tip glucoza din substante minerale (H2O +CO2), cu ajutorul energiei luminoase absorbita de pigmentii clorofilieni si carotenoizi. Acest proces are loc doar in celulele care poseda cloroplaste, cu exceptia algelor albastre - verzi si bacteriilor purpurii care fac fotosinteza desi nu poseda cloroplaste; aceste organisme Pk poseda insa molecule de clorofila a integrate in membranele fotosintetizatoare.

Pigmentii absorb cuante de lumina stabilind premisa esentiala pentru desfasurarea procesului de fotosinteza.Rolul pigmentilor in fotosinteza a fost pus in evidenta cand s-a demonstrat ca procesul se desfasoara numai la lumina si in partile verzi ale plantelor.In procesul de adaptare la conditiile de mediu, plantele si-au elaborat un sistem de pigmenti capabili sa utilizeze radiatiile care se gasesc din belsug in mediul de viata.

Algele verzi si plantele superioare verzi, care traiesc in medii bogate in radiatii de la ambele capete ale spectrului vizibil, adica rosii, albastre, violete, si-au dezvoltat preponderent anumiti pigmenti, in special cei din grupa clorofilelor.Algele brune, bacteriile purpurii, algele rosii si albastre, care traiesc in medii bogate in radiatii din mijlocul spectrului, adica galbene, verzi, albastre, si-au dezvoltat cu preponderenta pigmentii carotenoizi (ficobilinele).

In fotosinteza pot fi utilizate nu doar radiatiile absorbite de clorofila, ci si cele absorbite de carotenoizi.La plantele care prin fotosinteza produc O2, numai clorofila a este in stare sa transmita energia luminoasa necesara reactiilor care duc la reducerea CO2 in fotosinteza.

Energia luminoasa absorbita de ceilalti pigmenti nu poate fi utilizata decat daca, in prealabil, a fost transmisa clorofilei a. Energia luminoasa absorbita de clorofila b si de ficobiline este in intregime transferabila clorofilei a.Pigmentii galbeni au rol in apararea celulelor impotriva efectelor fotooxidarii. Oricat de variat ar fi acest echipament de pigmenti, compozitia lui este unitara si consta in: 1-2 clorofile si mai multi pigmenti suplimentari.

Clorofila se gaseste in toate organismele autotrofe, inclusiv la unele bacterii.Cantitatea de clorofila a depinde de conditiile mediului inconjurator. Clorofila a este o substanta organica in compozitia careia intra magneziul, iar formula bruta este: C55H72O5N4Mg. Clorofila b se gaseste in cloroplaste impreuna cu clorofila a. Ea lipseste la algele brune, albastre, rosii si la diatomee. Clorofila b are urmatoarea formula bruta C55H70O6N4Mg.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.