Fotosinteza

Trimis la data: 2004-06-09 Materia: Biologie Nivel: Gimnaziu Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 6297
Autor: Oana isar Dimensiune: 483kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Fotosinteza - Lumina solară are un rol mult mai important în hrănirea noastră decât ne-am fi aşteptat noi. Toată mâncarea şi toţi combustibilii fosili folosiţi de noi sunt produşi ai fotosintezei, proces ce transformă energia luminii solare, în forme chimice de energie ce pot fi folosite în sisteme biologice. Fotosinteza poate fi îndeplinită de mai multe organisme, variind de la plante, la bacterii
.

Asimilaţia clorofiliană (fotosinteza)
Fotosinteza este procesul de fixare a dioxidului de carbon din atmosferă de către plantele verzi (cu clorofilă), în prezenţa radiaţiilor solare, cu eliminare de oxigen şi formare de compuşi organici foarte variaţi (printre care şi zaharuri) – Foto 1,2.

Lumina solară are un rol mult mai important în hrănirea noastră decât ne-am fi aşteptat noi. Toată mâncarea şi toţi combustibilii fosili folosiţi de noi sunt produşi ai fotosintezei, proces ce transformă energia luminii solare, în forme chimice de energie ce pot fi folosite în sisteme biologice. Fotosinteza poate fi îndeplinită de mai multe organisme, variind de la plante, la bacterii .

Cea mai binecunoscută formă a fotosintezei este dusă la îndeplinire de plantele superioare şi de alge, precum şi de cianobacteriile şi bacteriile înrudite cu acestea, care sunt responsabile de o mare parte a fotosintezei în oceane. Toate aceste organisme, transformă dioxidul de carbon în material organic, prin reducerea acestui gaz la carbohidraţi, folosind o serie de transformări complexe.

Electronii pentru reducerea acestei reacţii, în mod mod fundamental vin din apă, care apoi se descompune în oxigen şi protoni. Energia pentru acest proces este furnizată, de lumină, aceasta fiind absorbită de pigmenţi (în general clorofila şi carotenoida). Clorofila absoarbe lumina albastră şi roşie, carotenoida absoarbe lumina albastră şi verde (Foto 3), în timp ce lumina verde şi galbenă nu are nici un efect în absorbţia pigmenţilor fotosintetici din plante. Din acest motiv, lumina cu aceste culori este sau reflectată de frunze, sau este lasată să treacă prin frunze, ca urmare plantele sunt verzi.

Alte organisme fotosintetice, cum ar fi cianobacteria (Foto 4), cunoscută şi sub numele de algă albastră-verde, şi algele roşii, au pigmenţi adiţionali : phicobilins, ce au culoarea roşie sau albastră, şi care absorb culorile luminii vizibile, care nu este absorbită efeciv de clorofila şi carotenoida.

Reacţia transferului iniţial de elecroni din centrul reacţiei fotosintetice, pune în mişcare o serie lungă de reacţii de genul : “reducere-oxidare”, trecând elecronul printr-un lanţ de cofactori şi umplând “gaura de elecroni” din clorofilă. Toate organismele fotosintetice ce produc oxigen, au două tipuri de centre de reacţie numite fotosistem 1 şi fotosistem 2, amândouă fiind complexe pigment/proteină, localizate în membrane specializate numite thylakoide (Foto 5). În plante şi alge, acestea sunt localizate în cloroplaste. De obicei se găsesc în grămezi de membrane (Foto 6,7).

Aproape tot oxigenul din atmosferă a fost generat prin fotosinteză. Bineînţeles că toate organismele respiratorii folosesc acest oxigen şi elimină dioxid de carbon, astfel fotosinteza şi respiraţia se încrucişează, fiecare depinzând de produsul celuilalt. Fără fotosinteză, aerul din atmosferă ar fi consumat în câteva mii de ani.

Ar trebui subliniat că plantele respiră la fel ca orice alt organism superior, şi că în timpul zilei, aceasta respiraţie este mascată de o rată mai mare a fotosintezei.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.