Fratii Jderi

Trimis la data: 2004-03-18
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 7.90 / 10
Downloads: 21749
Autor: Andreea Popa
Dimensiune: 4kb
Voturi: 1077
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Romanul Fratii Jderi este alcatuit din trei volume ,cu titlurile:volumul I-Ucenicia lui Ionut(1935); Volumul II-Izvorul alb(1938); Volumul III-Oamenii mariei sale(1948). Romancierul,autorul a utilizat ; cantece populare,cronica lui Grigore Ureche ,cronica lui Ion Neculce,drama"Apus de soare",a lui Barbu St. de laVrancea.
Fratii Jderi - VOLUMUL I debuteaza cu ceremonialul ce va avea loc la Manastirea Neamtului,privejduit de Hramul manastirii si de sosirea lui Voda(1469).Oameni sunt nerabdatori sa-l vada pe Stefan, iar unii dintre ei se intreaba, daca domnitorul se va ingriji de interesele tarii.
La ceremonialul acasta o femeie de emotie naste,iar domnitorul se hotaraste sa-l boteze pe copil numindu-l "Inaltare".In scena intra Ionut Jder si starote Nechifor Caliman.

Din vorbele acestea aflam ca Stefan a hotarat sa duca razboi cu "aceasta tara fara da randuiala "in care poruncesc mai multi stapani.Se face aluzie la conflictul dintre mari boieri si Stefan.

Ionut Jder ,care este fiul cel mai mic a lui Manole Jder , este ales de catre domnitor pentru al insoti in calitate de prieten si slujitor pe fiul domnitorului Alexandrel. Se vorbeste despre reformele lui Stefan care era preocupat de binele tarii.

Ionut traieste prima intamplare erotica ,el se indragosteste de Domnita Nasca, si trece Dunarea acolo afland ca ea si-a luat viata pentru a nu mai fi badjocorita de dusmani. Ionut se razbuna si-l ucide pe Sulaiman Beg. Aventurile lui Ionut au un caracter de initiere. Sefan il iarta pe Ionut dovedind intelegere fata de zburdaniciile tineretii.
George Calinescu numea acest volum"Poemul intaiei dragoste juvenine"

VOLUMUL AL II-"IZVORUL ALB"

Izvorul alb este o metafora a curgerii timpului, a trecerii tuturor lucrurilor si sugereaza existenta universala. Actiunea acestui volum este mult mai palpitanta.In centrul acestei lecturii se situeaza Simion Jder comisul de la Timisesti ,priceput crescator de cai domnesti.

Personajul Gogolea incearca sa strice rasa cailor domnesti pentru a risipi puterile magice ale domnitorului pe care le-ar fi dobandit dupa credinta din popor.Viteji Jderi il impiedica si ei vor pedepsi pe capetenia uzurpaturilor, pe boierul Mihu care fugise la lesi(polonezi).

Simion Jder se indragosteste de jupanita Marusca,fica unui negutator pe care jidnicierul Niculaiesi Albu ,o rapeste si o duce la polonezi.Jderi merg in Polonia si o regasesc pe Marusca pedepsindu-i pe vinovati.
In final Simion Jder se casatoreste cu jupanita Marusca. Este descris in roman ceremonialul nuntii lui Stefan cel Mare, care se casatoreste din interese politice cu Maria de Mangop.

Interesanta este scena vanatorii de la izvorul alb unde,domnitorul incearca sa lamureasca semnele prezentului si ale viitorului prin contopirea cu trecutul ce se realizeaza prin natura.Culoarea alb la Sadoveanu are mai multe sensuri.Calul alb reprezinta simbolul , puterii politice, boul alb este o metafora a vechimii, a timpului care trece. Pestera este simbol al meditatiei. Daca apele si stihiile naturii sunt imagini ale schimbarii, muntele si piatra exprima permanenta,fixitatea. Natura lui Sadoveanu nu este decorativa. Omul intra in corespondenta cu natura ea este prietenul apropiat al omului.

VOLUMUL III-" OAMENI MARIEI SALE"
Daca primele doua volume alcatuiesc o cronica de familie sociala oglindind procesul de formare a unei societati din Moldova bazat pe randuiala si dreptate volumul III este bogat in sensuri istorice.
Este descrisa istoria pe care si-o faureau moldovenii preocupati sa-si asigure un viitor mai putin zbuciumat sub domnia lui stefan cel mare.
Oamenii mariei sale sunt oamenii pe care stefan se bazeaza in orice clipa cum erau Familia Jderilor, Nechifor Caliman,Amfilohie Semetrea.

Partea a III se incheie cu lupta de la" PODUL INALT" unde moldovenii pierd pe multi dintre eroii sai. Fragmentele reproduse- din capitolele 1si 2 surprind o dubla relatie in care intra eroul: cu biserica pe de o parte, cu supusii lui, pe de alta parte.

Timpul intamplarilor relatate de M. Sadoveanu reprezinta un moment de sarbatoare:Sfanta Inaltatare. Locul intamplarilor este legat de timp, pentru ca,Sfanta Inaltare este si hramul sfintei Manastiri Neamtu unde voievodul este asteptat sa vina.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.