Freamat de codru de Mihai Eminescu

Trimis la data: 2015-03-19
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 1
Nota: 9.63 / 10
Downloads: 0
Autor: loracazacu
Dimensiune: 13kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Numele lui Mihai Eminescu este cunoscut si rostit de oamenii diferitelor nationalitati. Eminescu e numele, care a stat si va sta mereu in fruntea tuturor cuvintelor, cite le-a adunat limba noastra. Mihai Eminescu si-a cucerit locul de cinste intre cei mai de seama creatori ai lumii. El a scris o multime de poezii printre care este si poezia ,,Freamat de codru,,. Compozitional poezia ,,Freamat de codru,, este structurata pe doua planuri esentiale: codrul naturii, avindu-l in centru pe poet si codrul imaginat.
Compozitional poezia ,,Freamat de codru,, este structurata pe doua planuri esentiale: codrul naturii, avindu-l in centru pe poet si codrul imaginat. Ambele planuri ale tabloului creat de poezie sint umaniste, respectiv: de prezenta omului, care inregistreaza miscarile lente, somnoroase (apa suna somnoroasa) si pline de vraja ale naturii, si de aplicarea procedeului personificarii, care atribuie cucului, teiul si izvorului insusiri omenesti: " Cucu-n traba",

"Teiul vechi un ram intins-a", "Ramul tinar vint sa-si deie/Si de brate-n sus so ieie,",, Se intreaba trist izvorul/Unde mi-I craiasa oare?". Functia naturii, insa nu e univoca in poezie. La inceput apare oarecum distantata de universul intim al poetului, fiecare din participantii-creatori ai starii poetice si poetul, si natura- realizind o miscare proprie, care, drept, armonizeaza in miscarea comuna a unui tablou idilic.

Si totusi Eminescu nu mizeaza prea mult pe imaginile vizuale, acordindu-le acestora doar rolul de preludiu al simfoniei ce se va sintetiza intre om si natura. Faptul este explicat de specificul cunoasterii artistice, care se realizeaza prin imaginarea lucrurilor. Femeia din ,,Freamat de codru" e un inger suplu, o zina cu privirea ostenita si ,,ochii vineti,,.

Vom observa ca imaginea ei se naste din cintecul pasarilor, din soapta teiului si sunetul trist al apelor izvorului. Chipul iubitei e readus in imaginatia poetului de catre cuc, tei si izvor, acestea sugerind trei spatii din viata: natura, aerul, pamintul si apa, formind toate impreuna un cadru unic-codrul.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.