Friedrich Wohler ( mari chimisti )

Trimis la data: 2005-12-05 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 5829
Autor: Florin Dima Dimensiune: 35kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Friedrich Wohler ( mari chimisti )
Wöhler este considerat pionierul chimiei organice datorită sintetizării ureei (sinteza Wöhler - Ureea se obtine prin sinteza directa din amoniac si bioxid de carbon, sub presiune si la temperatura ridicata, urmata de concentrare si granularea topiturii. Se utilizeaza ca ingrasamant de suprafata, individual sau in amestec cu alte ingrasaminte. Poate fi incorporata in sol atat primavara timpuriu, cat si ulterior In cursul perioadei de vegetatie. Are o eficienta ridicata la culturile cu intervalul de vegetatie mai lung. Este un ingrasamant preferat pentru plantele care folosesc direct azotul amidic din sol: citrice, piersici, ridichi, tutun ) în 1828.

Friedrich Wohler ( mari chimisti )
Pînă în 1828 se credea că substanţele chimice se pot forma doar sub influenţa "forţei vitale" în corpul animalelor şi plantelor. Wöhler a demonstrat că această teorie este falsă prin prepararea artificială a ureei folosind numai materiale inorganice. Sinteza ureei a fost esentială pentru biochimie deoarece ea a dovedit că un compus cunoscut ca fiind produs numai de organisme biologice poate fi produs în laborator, în anumite condiţii, din materiale fără viaţă.

Friedrich Wohler ( mari chimisti )
Această sinteză in vitro de materie organică a invalidat teoria general acceptată la acea vreme (vitalism) despre vis vitalis, o "forţă a vieţii" transcedentală necesară pentru producerea compuşilor organici. Arătînd că cianatul de amoniu se poate transforma în uree printr-o transpoziţie internă de atomi, fără cîştig sau pierdere de masă, Wöhler a arătat unul dintre primele exemple de izomerie, abolind vechea idee prin care două corpuri, A şi B, avînd proprietăţi fizice şi chimice diferite, nu pot avea aceeaşi compoziţie. În anul în care a realizat sinteza ureei, Wöhler devine profesor la vîrsta de 28 de ani.

Friedrich Wohler ( mari chimisti )
Doi ani mai tîrziu, în 1830, Wöhler a publicat, în colaborare cu Justus von Liebig, rezultatele cercetărilor privind caracterul polimeric al acizilor cianic şi cianuric. Berzelius, în raportul său către Academia Regală de Ştiinţe din Suedia, a calificat aceste lucrări drept cele mai importante din acel an în domeniiles fizicii, chimiei şi mineralogiei. Aceste rezultate, imprevizibile, au adus dovezi suplimentare în favoarea conceptului de izomerie.Descoperirile lui Wöhler au avut o mare influenţă asupra teoriei chimiei. În perioada 1820-1881, practic toate revistele de chimie au publicat în fiecare an articolele sale.

Descoperiri şi lucrări de cercetare

Wöhler a fost şi co-descoperitorul beriliului şi siliciuliui, precum şi a sintezei carburii de calciu, printre altele. În 1834, Wöhler şi Liebig au publicat un studiu despre uleiul de migdale amare. Prin aceste experienţe ei au demonstrat că un grup de atomi de carbon, hidrogen şi oxigen se poate comporta ca un element, poate înlocui un element şi poate fi înlocuit de un element în compuşi chimici. Astfel a fost introdusă noţiunea de radical, o doctrină care a avut o influenţă profundă asupra dezvoltării chimiei.

De la descoperirea potasiului facută de Humphry Davy, se considera că alumina conţine un metal în combinaţie cu oxigenul. Davy, Oerstedt şi Berzelius au încercat să extragă acest metal, dar fără succes. Lucrările lui Wöhler pe acelaşi subiect au dus la descoperirea aluminiului metalic. Lui i se datorează şi izolarea elementelor ytriu, beriliu şi titan, observaţia că siliciul poate fi obţinut sub formă de cristale şi că unii meteoriţi conţin materie organică. El a analizat o mare cantitate de meteoriţi şi timp de mai mulţi ani a scris rezumatul literaturii despre meteoriţi în Jahresbericht der Chemie; a deţinut cea mai mare colecţie particulară de pietre şi metale meteorice.

Wöhler şi Sainte Claire Deville au descoperit forma cristalină a borului, iar Wöhler împreună cu Buff compuşii siliciului cu hidrogenul şi un oxid cu valenţă scăzută al siliciului. În timpul şederii la Cassel, Wöhler a pus la punct un procedeu de obţinere a nichelului metalic pur, iar împreună cu alţi doi prieteni a deschis o fabrică pentru obţinerea acestui metal.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.