Fronda in literatura interbelica

Trimis la data: 2009-11-30
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 7
Nota: 7.13 / 10
Downloads: 25
Autor: Viper123
Dimensiune: 19kb
Voturi: 16
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Sensurile termenului frondă.
Fronda a fost o miscare social-politică de la mijlocul secolului al XII−lea, din Franta îndreptată împotriva absolutismului monarhic. Prin extindere de sens a ajuns să însemne răzvrătire, uneori batjocorire, la adresa conventiilor, formelor prestabilite dintr-un anumit domeniu.
Proza. Dintr-o revoltă fata de tematica idilic-rurală si fată de lipsa de intelectualitate a constructiei poeziei, în perioada interbelica s-a impus romanul ca specie care a concentrat atentia publicului si a criticii.

Modelele s-au diversificat si asa au apărut mari nostri prozatori fronda extremă a fost reprezentată de fronda lui Urmuz considerat un precursor absolut al avangardismului. În 1922 publică primele scrieri: Pâlnia si Stamate si Ismail si Turnavitu.

Celelalte scrieri apar postum , Sasa Pană fiind acela care a editat , 1930 un volum cu antumele amintite si cu alte titluri:Algazy & Gumer, Plecarea în străinătate, Cotadi si Dragomir,După furtună,Fuchsiada. Încă din opera Pâlnia si Stanate subintitulată ironic roman în patru părti, Urmuz dinamitează toate structurile românesti consacrate.

Poezia. Poezia interbelică a reprezentat poate cel mai bine fronda literară, fiindcă modernismul care domină epoca este o expresie a revoltei fata de modele. Lirismul ocupă locul central în poezie, construindu-se pe categorii negative cum spunea Hugo Friedrich, ele însele metode prin care se distrug tipare.

Toate marile nume ale perioadei interbelice – George Bacovia, Lucian Blaga Tudor Arghezi ion Barbu - sunt tot atâtea exemple de refuz al vechiului model literar. Poezia avangardistă a fost însă acea voce prin care , pragmatic, s-a produs o disolutie a formelor literare, stergându-se granitele dintre arte, exaltându-se libertatea exacerbându-se ludicul. Caracterul cosmopolitan al avangardei a marcat nu numai o sincronizare a curentului cu miscările europene ci chiar prioritatea unor programe estetice,asa cum este cazul dadaismul.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.