Frunza

Trimis la data: 2015-07-05
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: bunda
Dimensiune: 1616kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Frunza este un organ vegetativ monosimetric, cu structura dorsiventrala, cu o crestere rapida si limitata, cu durata de viata scurta avand un rol important in desfasurarea functiilor de fotosinteza, respiratie si transpiratie.
Frunza mai poate indeplini si alte functii, cum ar fi: de protectie, de absorbtie, inmagazinare de substante organice de rezerva, de nutritie carnivora, inmultire vegetativa etc.
O frunza completa are urmatoarele parti componente: limb, petiol si teaca.
Limbul sau lamina este partea cea mai lata a funzei, strabatuta de o retea de vase care formeaza nervurile. Acesta se leaga de tulpina, la cele mai multe plante, prin petiol (codita) si teaca (partea latita a petiolului). Uneori petiolul poate sa lipseasca, iar in acest caz, limbul se leaga de tuplina prin teaca, infasurand o parte a tulpinii (ex. la grau, porumb). In alte cazuri, pot lipsi atat teaca, cat si petiolul, iar limbul se leaga direct de tulpina (frunzele de mazare, de opaita, de floarea-cucului etc.).

Privit la microscop, limbul frunzei este alcatuit din doua foite protectoare (epiderma superioara si epiderma inferioara), intre care se afla miezul frunzei cu celule pline de cloroplaste. Pe fata, dar mai ales, pe dosul frunzei se gasesc stomatele. O stomata este formata din doua celule de forma boabelor de fasole, plasate fata in fata, asa ca intre ele ramane un orificiu prin care se face schimbul de gaze intre frunze si exterior.
Acestea se inchid si se deschid in functie de
nevoile plantelor si de conditiile de mediu. Peretii
celulelor care formeaza stomate sunt mai grosi la
interior si mai subtiri la exterior.

Grosimea peretilor stomatelor poate fi observata la microscop. Prin transpiratie, in planta se produce o forta de suctiune care ajuta la absorbtia unor noi cantitati de apa cu saruri minerale din sol.
Intensitatea fotosintezei depinde de: cantitatea de apa si saruri minerale din sol, lumina, temperatura etc. Apa si sarurile minerale sunt indispensabile ca materie prima in procesul de fotosinteza. Procesul de fotosinteza se amplifica odata cu cresterea cantitatii de apa; cand apa este in exces, fotosinteza se opreste.

Sarurile minerale din sol provin din descompunerea resturilor vegetale si animale si din azotul atmosferic care ajunge in sol prin apele de ploaie si zapezi. Fotosinteza incepe la lumina slaba si se mareste ca intensitate odata cu cresterea intensitatii luminii. In cazul in care lumina este foarte intensa, fotosinteza incepe sa scada. Fotosinteza incepe la o temperatura de 00 C, creste in intensitate pana cand temperatura atinge 20-250C, dupa care incetineste treptat si la 45-520C, se opreste. Plantele cu frunze verzi (conifere, grau) desfasoara procesul de fotosinteza si iarna la temperaturi sub 00C.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.