Frunza verde magheran - Demonstratie ca e doina

Trimis la data: 2005-04-25
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.36 / 10
Downloads: 20
Autor: Costin Sabina
Dimensiune: 8kb
Voturi: 232
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Frunza verde magheran - Poporul român a creat un adevărat tezaur artistic şi acesta cuprinde: basme ,legende , snoave ,doine etc. Doina este poezia lirică specifică folclorului românesc prin care sunt exprimate sentimente de dor ,de jale ,de revoltă ,de dragoste etc .Frunza verde magheran
Frunza verde magheran - De obicei ,ea nu se recită ,ci se cântă pe o melodie tristă ,domoală ,numindu-se şi „cântec” ,„horă” etc .În funcţie de sentimentele pe care le exprimă ,care sunt deosebit de intense şi profunde ,doinele se clasifică astfel :doine de dor , doine de jale , doine de înstrăinare , doine de cătănie .Fiind creaţii populare ,doinele au caracter anonim ,oral ,sincretic ,colectiv şi expresiv .

Poezia „Frunză verde magheran” face parte din culegerea de poezii populare publicată de Vasile Alecsandri în 1852 ,şi este o doină de haiducie .Poartă şi subtitlul de „Mehedinţeanul” .

Titlul poeziei este o formulă specifică liricii populare („frunză verde”) ,care simbolizează tinereţea ,viaţa ,natura . Doina începe cu aceeaşi formulă din titlu şi cuprinde două părţi ,partea a doua începând tot cu o construcţie specifică („frunză verde păducel”) .

Deşi această doină e localizată prin câteva elemente lexicale („mehedinţean” ,„Olt” , „Dunăre”) ,haiducia este văzută ca o formă de protest şi de luptă a întregului popor . În prima parte a doinei ,haiducul vorbeşte despre originea sa :

„Frunză verde magheran ,
Voinicel mehedinţean ,
Sunt născut pe frunzi de fag
Ca să fiu la lume drag .
Şi-s scăldat de mic în Olt ,
Să mă fac viteaz de tot
Şi-s frecat cu busuioc ,
Să am zile cu noroc”

El mărturiseşte că este un tânăr din Mehedinţi („voinicel mehedinţean”) care ,născut în mijlocul naturii ,a trăit înfrăţit cu aceasta şi a împrumutat de la ea dragostea de viaţă , sensibilitatea şi înţelepciunea .Expresia „frunzi de fag” sugerează bucuria de a trăi înconjurat de iubirea celorlaţi .Undele Oltului l-au făcut să fie viteaz ,iar floarea de busuioc i-a adus noroc . Tânărul mărturiseşte în continuare că a plecat de la părinţi în munţi şi a devenit haiduc :
„Ş-am ajuns un voinicel
Cu inima de oţel .”

Epitetul metaforic „cu inima de oţel” sugereză dârzenia şi vitejia .
Trecerea către partea a doua a doinei se realizează printr-o exclamaţie retorică („Aoleo!ce foc de dor!”) ,prin care haiducul îşi exprimă bucuria şi speranţa că va putea lupta alături de pandurii lui Tudor Vladimirescu .

Partea a doua a doinei începe cu expresia „frunză verde păducel” şi pune în evidenţă calităţile deosebite ale haiducului :curajul ,priceperea în mânuirea armelor ,rapiditatea în luptă ,spiritul de sacrificiu :

„Un şoiman mehedinţel ,
Care ştie să chitească
Rândunica s-o lovescă ,
Şi mai ştie de călare
Să se lupte-n fuga mare .
Şi mai ştie să înoate
Vâslind Dunărea din coate .”

Doina se încheie cu aceeaşi exclamaţie retorică prin care este marcat şi sfârşitul primei părţi („Aoleo!”) ,poezia căpătând astfel o perfectă unitate compoziţională . Poezia „Frunză verde magheran” este o doină deoarece prezintă toate caracteristicile acestei specii literare .

Este o operă lirică deoarece poetul anonim îşi exprimă în mod direct sentimentele , dorinţa de libertate şi de dreptate ,cu ajutorul exclamaţiei retorice „aoleo!” ,care se repetă ,însoţită de expresiile :„ce foc de dor!” ,„mă arde focul” ,„ţipă sufletul în mine!” .

Sentimentele şi calităţile haiducului sunt exprimate cu ajutorul procedeelor artistice : epitetul metaforic „cu inima de oţel” ,diminutive („voinicel”) ,forme expresive de superlativ („ce foc de dor”) , forma inversă a verbului la viitor „veni-va” ,substantivul „badea” ,termen care exprimă respectul ,alăturat substantivului propriu „Tudor” .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.