Frunza verde magheran - comentariu literar

Trimis la data: 2002-11-16
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 7.35 / 10
Downloads: 4518
Autor: Eusebiu Dobre
Dimensiune: 6kb
Voturi: 387
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Frunză verde magheran este o operă lirică ,o doină populară.Ea are un autor anonom şi este transmisă pe care orală.Poezia are un ritm trohaic, o rimă împerecheată sau pereche şi măsura de 7-8 silabe.
Titlul este alcătuit dintr-un sunbstantiv şi un adjectiv,cele 3 elemente alcătuind un epitet dublu ce semnifică în primul rând legătura dintre om şi natură.

Poezia este strucutată pe 5 strofe inegale ca mărime şi este împărţită în 3 etape –prima strofă-reprezintă prima etapă şi este o introducere în subiectul poeziei ,a doua strofa reprezintă o altă periadă a copilăriei personajului principal,ultimele strofe care reprezinta perioada matura a subiectului.

Opera este o doină deoarece :
- Este exprimat permanet pe tot parcursul operei eul liric.
- Se exprimă un sentiment predominant de dor.
- Opera este transmisă orală ,iar autorul este anonim.
- Este o specie specifică românilor datorită exprimării şi a diminutivelor (elemente ce atestă caracterul blând şi bunătatea românilor)
- Exprimă o gamă largă de stări sufleteşti:încredere în sine,speranţă , iubire faţă de ţară,respect,S.a..
- Expresivitatea rara a versurilor şi versul scurt

Strofa I reiatitlul “frunză verde magheran” şi fixează locul unde se petrece acţiuneape plaiuri mehedinţene :”voinicel mehedinţean”. Cominicarea omului cu natura ,temă dominantă în creaţiile populare ,este reliefată prin ideea că românul s-a născut I a trăit întotdeuna în mijlocul naturii şi în strânsă legătură cu aceasta:”sunt născut pe frunzi de fag”(…)”Şi-s scăldat de mic în Olt”(…)”Şi-s frecat cu busuioc”.Acest ultim vers aduce referire şi la credinţa ,busuiocul fiind o plantă sfântă.

Poezia este scrisă la persoana I singular .Românul îşi exprimă direct dorinţa să fie iubit ,viteaz şi norocos:”ca să fiu la lume drag”(…)”să mă fac viteaz de tot”(…)”să am zile cu noroc”.Limbajul artistic este popular , atât prin expresia “frunză verde magheran” cât şi prin forma populară “frunzi”,ori diminutivul “voinicel”.

În strofa a II a exprimarea este tot la peroana a Ia ,autorul anonim simbolizândul pe românul care-şi mărturiseşte devenirea ca haiduc ,pe meleagurile natale.Ajungând flăcău cântăreţul popular a fugit în munţi şi s-a făcut haiduc,”cu trei rânduri de pistoale”şi cu o “inimă de oţel.De aici reiese o altă însuşie a românului accea care îl face însetat de dreptate ,de aceea cei viteji se refugiau în munţi sau în păduri :”C-am fugit de la părinţi (…)Şi-am ajuns un voinicel cu inima de oţel”.Curajul şi mândria sufeltească ,neînfricarea haiducului este exprimată sugestiv prin epitetul metaforic “de oţel”.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.