Functia de control al managementului

Trimis la data: 2015-04-20
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.54 / 10
Downloads: 1
Autor: Diana_A
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Functia de evaluare-control este ansamblul proceselor prin care performantele firmei sint masurate si comparate cu obiectivele si stndardele stabilite initial, precum si determinarea cauzelor ce genereaza abaterile de la standarde. Rolul controlului consta in posibilitatea cunoasterii situasiei din orice domeniu de activitate si interventiei in vederea preintimpinarii fenomenelor negative. Rolul practic al controlului consta in contributia sa la constatarea si solutionarea problemelor. Forta pozitiva a controlului consta in faptul ca el genereaza comportamnete favorabile a individului si contribuie la integrarea actiunilor individuale in efortul general.
b. Control partial sau prin sondaj.
3.In raport cu momentul efectuarii avem:
a. Control preventiv, se realizeaza inainte de a incepe activitatea preconizata. Sarcina lui consta in analiza pregatirii organizatorice a activitatii planificate, adica se verifica existenta disponibilitatii de resurse umane, materiale, financiare si informationale.

Controlul resurselor materiale presupune verificarea materialelor achizitionate dupa parametrii de calitate, cantitate, pret, termen de aprovizionare; nivelul de indestulare cu utilaje, echipament etc. Controlul resurselor umane presupune selectarea, pregatirea, perfectionarea, aprecierea si recompensarea angajatilor.
b. Control concomitent( operativ) - vizeaza evenimentele ce se desfasoara in timpul actiunii.

Se axeaza pe operatiile in curs, pentru a verifica daca procesul de lucru se desfasoara corect conform planului.
c. Controlul posterior sau final, se efectuiaza dupa incheereaactiunii si se concentreaza pe rezultatele finale. Este legat de aprecierea indeplinirii de catre organizatie a planurilor si presupune analiza atit a rezultatelor cit si puctelor tari si slabe.
In raport cu pozitia managerului avem:

a. control extern este controlul efectuat de catre manager asupra rezultatelor muncii subalternilor. Controlul extern se bazeaza pe presupunerea ca oamenii isi indeplinesc mai bine obligatiile cind sint controlati de catre conducator. In urma controlului extern trebuie sa fie efectuata stimularea sau pedeapsa angajatilor.
b. Controlul intern sau autocontrolul. Se practica de catre angajati asupra activitatilor proprii. Astfel ei singuri identifica problema si cauta solutiile necesare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.