Functia de documentare

Trimis la data: 2013-10-04 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 55 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Pisica irina Dimensiune: 71kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Materia prima a acestei activitati o constituie documentul. Etimologic, termenul "document" provine din latinescul "documentum", cu sensul de "ceea ce serveste la a invata, a se instrui", termen intrat cu acest sens in limba franceza in secolul al XII-lea. A fost preluat ca neologism in limba romana, circuland cu sensul juridic modern, pana in secolul al XIX-lea, cand s-a fixat si impus terminologia stiintei documentarii. In acceptie larga, notiunea de "document" este definita ca: orice baza de cunoastere fixata material, inregistrata sau susceptibila de a fi utilizata pentru consultare studiu sau proba. Initial, termenul documentare a indicat activitatea de informare prin intermediul documentelor, cu sensul reflexiv al verbului a se documenta.

O data cu evolutia mijloacelor de comunicare materializate, intelesul modern al termenului s-a extins spre sensul tranzitiv al verbului, adica activitatea de "a informa" pe altii, caracteristica care predomina in organizarea moderna a acestui domeniu.
In acceptiune curenta, a documenta inseamna a depista, a colectiona, conserva si pune la dispozitia consumatorilor de informatii surse de cunostinte dobandite anterior asupra problemei ce intra in sfera de interes a acestora, fixate in documente de orice gen.

Aceasta definitie cuprinde activitatea de documentare in sensul cel mai general posibil. In general, termenii "informare si documentare" tind in exprimarea obisnuita spre sinonimie, ambii presupunand un fapt de cunoastere. Deosebirile dintre cei doi termeni, deriva tocmai din termenul document. "Informatia presupune un fapt de cunoastere care poate fi emis sau receptionat sub forma materializata sau nematerializata, pe cand, "documentarea presupune numai forma materializata". Intre cele doua posibilitati de cunoastere, exista, insa, nu numai deosebiri de natura ci si de valoare.
Informatia transmisa oral, rapid, este receptionata cu un grad de aproximatie, presupus de o astfel de transmisie.

Documentarea presupune o receptionare mai metodica si mai temeinica, memoria vizuala a fiintei umane fiind mai puternica pe tot parcursul vietii, deci si cea mai importanta.
Valoarea informatiei documentare consta si in perenitate. Fiind fixata pe suport material, ea poate fi transmisa in spatiu dar si in timp.
Permanenta este calitatea esentiala a documentului. Din cele mai vechi timpuri, tezaurul de cunostinte al omenirii s-a pastrat mai ales prin obiecte concrete, purtatoare de informatii. Dictonul latin "Verba volant Scripta manent" exprima tocmai aceasta constientizare a omului asupra necesitatii inregistrarii informatiilor pe suport material rezistent.

Tipologia informatiei documentare cunoaste astazi o diversitate atat de mare, incat, posibilitatile de clasare si subclasare sunt greu de reprezentat intr-o singura structura schematica (vezi schema 1)
O prima etapa de clasificare se poate realiza, pornind de la definirea generala a termenului, conform trilogiei - suport documentar - tehnica de inregistrare - semne conventionale de transmitere a mesajului.
Dupa suportul documentar (denumit si mediu suport, purtator de informatie sau mediu de inregistrare) sunt :
a) documente istorice - inregistrate pe suport istoric (argila, piatra, papirus, pergament, tablite de lemn, panza etc.).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.