Functia de motivare

Trimis la data: 2015-04-19 Materia: Management Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Emil_L Dimensiune: 22kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Etimologia motivarii provine de la "movere"- ceea ce inseamna deplasare.
Motivatia reprezinta suma fortelor energiilor interne si externe care initiaza si dirijeaza comportamentul uman spre un scop anumit. La baza comportamentului uman stau motivele, ce sint resimtite ca expresie a nevoilor si asteptarilor umane, precum si recompensele sau stimulentele.
Nevoile sant definite ca lipsuri pe care le resimte la un moment dat individul. Asteptarile sint credintele indivizilor in existenta unor sanse ce pot fi obtinute printr-un nivel al eforturilor si performantei.

Nevoile sunt primare -hrana, somn, adapost etc.-satisfacerea carora asigura existenta speciei umane. Nevoile secundare sau sociale tin de aspectul psihologic sau intelectual al individului
Recompensa este tot ce omul considera a fi pretios pentru el. Astfel pentru diferiti oamnei recompensele sint diferite. Recompensele sau stimulentele sint de doua tipuri: interne si externe.
Stimulentele interne( individuale) sant satisfactiile primite de om de la procesul de realizare a unei activitati si depind de sistemul de valori, interesele, atitudinile, comportamentele, perceptia sarcinilor.

Stimulentele externe sint beneficiile obtinute de om din partea organizatiei: sistemul de salarizare, sistemul de control-supraveghere, timpul liber, grupul de munca, cariera, simboluri de statut si prestigiu.In functie de modul de conditionare a satisfactiilor personalului de rezultatele obtinute motivarea poate fi negativa sau pozitiva. ( politica biciului si biscuitului)
Motivarea pozitiva se bazeaza pe amplificarea satisfactiilor din participarea la munca ca rezultat al realizarii sarcinilor atribuite.

Se pune accentul pe recompensa, lauda, recunoastere, stima.
Motivarea negativa se bazeaza pe amenintarea in reducerea satisfactiilor, daca nu sint realizate intocmai obiectivele si sarcinile atribuite. In firmele moderne se utilizeaza motivarea pozitiva.Cele mai mari efecte asupra performantei are motivatia pozitiva, urmeaza motivatia negativa, iar ignoranta are efectele cele mai joase.1. Motivatia poate fi intersecta sau directa - este generata de surse interne, obtinerea satisfactiei din activitatea desfasurata. Satisface aspiratii si asteptari individuale din munca.

2. Motivatia extrinseca sau indirecta este generata de surse exterioare si presupune obtinerea unor beneficii economice, sociale (formale sau informale ) din partea organizatiei. In intreprinderi predomina anume astfel de motivatie.3. Motivatia cognitiva apare din nevoia de a sti, din curiozitate fata de nou.4. Motivatia afectiva - este motivatia la baza careia stau nevoile de a obtine recunostinta celorlalti.(invatarea pentru a primi bursa, a nu supara parintii, a obtine careva beneficii)

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.