Functia de organizare

Trimis la data: 2010-06-07 Materia: Management Nivel: Facultate Pagini: 11 Nota: / 10 Downloads: 314
Autor: Petruta Degescu Dimensiune: 23kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Firmele trebuie sa-si organizeze activitatea astfel incat sa obtina cele mai bune rezultate. Obiectivul principal al organizarii unei firme trebuie sa fie acela al existentei unui flux informational eficient intre diferitele departamente ale firmei. Fluxul de informatii depinde in mare masura de modalitate prin care se iau deciziile si din acest punct de vedere firmele pot avea o structura centralizata sau descentralizata. In firmele in care deciziile se iau centralizat informatiile despre activitatea desfasurata se transmit de la filiale catre centru, iar instructiunile se transmit de la centru catre filiale. In firmele in care decizille se iau descentralizat filiale au un anumit grad de independenta, iar de la centru se transmit informatii si sfaturi catre filiale in timp ce filialele informeaza centrul despre deciziile luate. In aceste organizatii exista un schimb permanent de informatii si deciziile se iau de comun acord.

In ambele tipuri de firme este necesar a exista un schimb de informatii intre departamanetele functionale si cele auxiliare. Indiferent de directia si de tipul infomatiilor ele trebuie sa fie logice si bine planificate pentru a evita confuzia. Simplitatea trebuie sa fie cuvantul cheie al organizarii. Este foarte usor a creea o structura organizatorica complexa cu linii de comunicare foarte complicate in timp ce o structura organizorica eficienta nu este usor de creat si de mentinut.

Structura organizatorica a companiilor de navigatie
Asa cum s-a mentionat anterior s-au petrecut o serie de modificari importante in ceea ce priveste organizarea companiilor de navigatie dupa 1960, dar cu toate acestea inca exista companii de navigatie care au o structura organizatorica similara cu cele din 1930. De aceea este preferabil sa se examineze fiecare tip de structura organizatorica tinand cont si de faptul ca anumite departamente s-au schimbat denumirea pentru a fi in concordanta cu evolutia managementului.

Organizarea standard a anilor 1930
La sfarsitul perioadei de glorie a nevelor cu vele companiile de navigatie erau organizate in felul urmator:
Introducerea motoarelor cu aburi a condus la cresterea importantei departamentului tehnic si la necesitatea imbunatatirii sistemelor de comunicatii in consecinta la modificarea structurii organizatorice.

In legatura cu acesta noua structura organizatorica se impun urmatoarele precizari:
- s-a creeat un departament tehnic separat
- s-a creeat un departamnet de aprovizionale a carui principala problema era aprovizionarea cu alimente a echipajelor de la bordul navelor
- recunoasterea importantei activitatilor de asigurare si contabilitate chiar daca ele erau mai degraba birouri decat departamente
- dezvoltarea unor departamente de navlosire sau de vanzari in cazul navigatiei de liniei deoarece in aceste noi conditii armatorii puteau gasi marfuri in toata lumea fara a mai fi nevoie sa se bazeze exclusiv pe comandanti

Pentru acesta perioada era semnificativ faptul ca cea mai mare parte a schimbului de infomatii, destul de redus in acea perioada, se desfasura direct intre comandant si consiliul director al companiei de navigatie. Acest lucru este ilustrat si de linia continua prezenta in diagrama anterioara. Si astazi exista companii de navigatie organizate dupa aceasta structura. Pot exista variante ale acestei structuri in care departamentul de aprovizionare poate lipsi si sarcinile acetui departamnet pot fi delegate comandantului. In mod similar responsabilitatea pentru reparatiile minore poate fi delegata comandantului sau sefului mecanic.

In aceste conditii rolul departamentului de exploatare si tehnic se rducea la supervizarea activitatii, identificarea problemelor, programele majore de reparare si intretinere si la informarea personalului de la bord asupra noutatilor in domeniul legislativ si tehnic.

Acest tip de structura organizatorica poate fi inca utilizata in acele companii de navigatie ce nu exploateaza nave foarte sofisticate si care au echipaje cu o pregatire redusa. Metodele moderne de management nu pot fi utilizate in aceste firme deoarece nu exista nici echipamentele necesare si nici un personal bine pregatit la bordul navei si la uscat care sa le poata introduce. Pentru ca o astfel de structura sa poata functiona este necesar a selecta foarte bine comandantii si sefii mecanici deoarece nu exista un sistem predefinit de sarcini si responsabilitati si rolul acestora este esential in ceea ce priveste incadrarea in bugetelele intocmite de personalul foarte redus de la uscat.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.